Την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής στα Σκόπια ώστε να μην εκπορεύεται θεσμικά ο αλυτρωτισμός, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, την ελληνική πλευρά δεν την απασχολεί μόνο το ζήτημα της ονομασίας αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από «ανιστόρητες διεκδικήσεις», αλλά αναγνώρισε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων φαίνεται «αποφασισμένη να κάνει βήματα».

 

«Μένει όμως να το δούμε στην πράξη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να πετύχει μια λύση έντιμου συμβιβασμού στο ζήτημα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, και επιτέθηκε σε όσους σκοπεύουν να λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια υιοθετώντας «ακραίες θέσεις».

 

Αναφερόμενος στην χθεσινή τοποθέτηση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, χαρακτήρισε τη θέση του πνευματικού ταγού της χώρας «μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας».

 

Απευθυνόμενος στα στελέχη και τους «μετριοπαθείς ψηφοφόρους» της Νέας Δημοκρατίας τους υπενθύμισε την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά.

 

«Οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ισχυροποιούνται όταν οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας πληθαίνουν, ενώ τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

 

«Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα (...) Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα», τόνισε.

 

Σαμαράς: «Τίτλος τιμής»

 

«Το να λέει αυτά ο κ. Τσίπρας είναι τίτλος τιμής για εμένα», σχολίασε λίγο αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

 

Σημείο καμπής το 2018

 

Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποδέσμευση της χώρας από τις μνημονιακές συμβάσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ο χρονικός ορίζοντας του Αυγούστου «δεν θα είναι το τέλος της διαδρομής».

 

Κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά για «εξαπάτηση» με την ρητορεία περί «succes story», ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως το 2018, θα μπουν οι προτεραιότητες για την μετα-μνημονιακή εποχή.

 

Ο ίδιος εγγυήθηκε πως το Μαξίμου θα εξετάσει μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

«Η Ελλάδα βρίσκει διέξοδο, γιατί στην Ευρώπη και η δική μας παρουσία μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε προοδευτικότερη κατεύθυνση, αναγκάζοντας μεγάλο τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας να προβληματίζεται» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

 

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπουν
να αποτυγχάνουν τα σχέδια αποσταθεροποίησης και διεμήνυσε πως «την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr