Βενιζέλος: «Εγώ το cd το έδωσα στην κυβέρνηση»

Βενιζέλος: «Εγώ το cd το έδωσα στην κυβέρνηση» Facebook Twitter
2

Το παιχνίδι «πού είναι η λίστα;» συνεχίζεται με δηλώσεις οι οποίες αντί να απλοποιούν τα πράγματα και να οδηγούν στην εύρεση του εξαφανισμένου cd, τα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΜΕΓΚΑ και τις σημερινές του Ιωάννη Διώτη στον Βήμα Fm, ανακοίνωση εξέδωσε και ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τονίζει για το μυστηρίως απωλεσθέν cd ότι το παρέδωσε στην κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει:

"Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη "λίστας" με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί".

Υπενθυμίζεται ότι η επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ, λόγω του ότι εδόθη από την επικεφαλής του ΔΝΤ, ή «Λίστα Φαλτσιανί», όπως ονομάστηκε από το όνομα του υπαλλήλου της τράπεζας που υπέκλεψε τα στοιχεία, αφορούσε και σε καταθέτες από άλλες χώρες στην ελβετική τράπεζα. Στις οποίες όμως άλλες χώρες, το cd δεν χάθηκε αλλά αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε, χωρίς, το πιθανότερο, να λαμβάνονται υπόψη νομικά κωλλύμματα, όπως π.χ. ότι επρόκειτο για προιόν υποκλοπής.

Αυτό αποκαλύπτει και δημοσίευμα της 19ης Ιανουαρίου του 2011 της βρετανικής  εφημερίδας Τelegraph:

«Δυο Βρετανοί συνελήφθησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, με την υποψία της κατοχής κρυμμένων χρημάτων, σε λογαριασμούς της HSBC στην Ελβετία. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση…οι συλλήψεις μπορεί να έχουν γίνει ως αποτέλεσμα της έρευνας σε λίστα με λογαριασμούς πλούσιων καταθετών  στην ελβετική HSBC. Η λίστα παραδόθηκε στις βρετανικές αρχές πέρυσι. Ο κατάλογος, που είχε κλαπεί από υπάλληλο και έφτασε αρχικά στις γαλλικές αρχές, οδήγησε τους ελεγκτές να στείλουν εκατοντάδες επιστολές σε Βρετανούς πολίτες  οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, προειδοποιώντας τους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Τι σημαίνει το παρέδωσε στην κυβέρνηση; Στην κυρία Κυβέρνηση; Μας κοροϊδεύει; Ας μιλήσει με πρόσωπα, σε ποιον ακριβώς έδωσε τη λίστα. Δε λένε ότι απλά είχε η λίστα άτομα που δεν τους συνέφερε να βγουν στη δημοσιότητα παρά κάθονται και παίζουν την κολοκυθιά σαν τα μικρά παιδιά και μετά κατηγορούν τους πολίτες ότι δεν έχουμε επίγνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Δυστυχώς, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από εκείνους τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αυτοί δε νομίζω ότι έχουν πτοηθεί καθόλου.