Βερσαλίες: Σύνοδος των "ισχυρών" για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Βερσαλίες: Σύνοδος των "ισχυρών" για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων Facebook Twitter
0

Η Γαλλία και η Γερμανία, με την υποστήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα εξετάσουν σήμερα τις εκδοχές μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» στη διάρκεια μιας μίνι συνόδου που έχει στόχο να επαναπροωθήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο δέχθηκε πλήγμα μετά το Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καθώς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο παλάτι των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι, για να σκεφτούν τρόπους ώστε να καταστεί η Ευρώπη πιο αποτελεσματική και πιο συγκεκριμένη στα μάτια των πολιτών.

 

«Η ιδέα είναι να δοθεί μια πολιτική ώθηση από τους τέσσερις» πριν από τη σύνοδο για την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει ένα νέο σταθμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

 

Μεταξύ των πέντε σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, από την απλή ενιαία αγορά ως την ενισχυμένη ενσωμάτωση, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους: αυτή μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

 

«Θα υπάρξει μια ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων, δεν θα συμμετέχουν όλοι κάθε φορά σε όλα τα στάδια της ενσωμάτωσης», δήλωσε η Μέρκελ στις 3 Φεβρουαρίου από τη Μάλτα.

 

Παρίσι και Βερολίνο εκτιμούν ότι είναι άμεση ανάγκη να δράσουν για να επαναπροωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε μια δίνη έπειτα από μια σειρά κλονισμών από την κρίση του ευρώ και την προσφυγική κρίση ως την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.

 

Η Ιταλία, που εργάζεται πάνω στον οδικό χάρτη της επόμενης συνόδου στη Ρώμη, καθώς και η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο επίσης τάσσονται υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Όλες ανησυχούν επίσης για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

 

Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν είναι μια καινούργια ιδέα. Αποτελεί ήδη πραγματικότητα εξαιτίας του χώρου Σένγκεν ή της ευρωζώνης.

 

Πάντως, προκειμένου να μην προκαλέσουν ανησυχίες, καθώς κάποιες χώρες μέλη κυρίως της ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών δεν θα κάνουν καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση σήμερα μετά τη σύνοδό τους, μετά την οποία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΟΝΑΚΟ

Πολιτική / Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό: Συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Τασούλα

Κατά τις συναντήσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας για βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου και τον ρόλο της Μεσογείου ως κοινού σημείου αναφοράς
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά»

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή έγιναν στο πλαίσιο συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν αλ-Σεΐχ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΗ LIVE ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης από Βουλή: Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

«Οσα εσείς καταγγέλλετε κ. Ανδρουλάκη, ο ΟΟΣΑ τα χαιρετίζει» είπε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
THE LIFO TEAM