Για αντιπαραγωγική υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες για το Κυπριακό κάνει λόγο στη δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως τονίζει «η αναστολή της διαδικασίας των συνομιλιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποτυχία την προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου με το τέλος της παράνομης κατοχής και της διχοτόμησης και του νησιού».

 

O κος Κουμουτσάκος με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό σημαδεύτηκαν από την αντιπαραγωγική υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

 

Η αναστολή της διαδικασίας των συνομιλιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποτυχία την προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου με το τέλος της παράνομης κατοχής και της διχοτόμησης και του νησιού.

 

Άλλωστε, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι τέτοια που επιβάλλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας.

 

 

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, τη σταθερή και πλήρη υποστήριξή μας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες, που καταβάλλει με υπευθυνότητα, αλλά και αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε., σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο.

 

Έτσι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπροι θα μπορούν, 42 χρόνια μετά την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να απολαμβάνουν με σταθερότητα και ειρήνη τα αγαθά της συμμετοχής μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

 

Τo Ποτάμι: Να μην φοβηθούμε το πολιτικό κόστος 

 

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί τώρα στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Κάθε καθυστέρηση και πολύ περισσότερο ένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε περαιτέρω εδραίωση της de facto διχοτόμησης ενώ και οι διεθνείς συσχετισμοί με την ανάληψη της Διοίκησης Τραμπ θα επιδεινωθούν. Στηρίζουμε, λοιπόν, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να συνεχίσει την προσπάθεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Προς αυτή την κατεύθυνση η υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ορισμένες παρεμβάσεις του Υπουργού Εξωτερικών λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου της χώρας με σύνεση, ρεαλισμό και υπερβαίνοντας την ολέθρια αντίληψη περί πολιτικού κόστους να στηρίξουν την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη και των άλλων αρχηγών της Μεγαλονήσου. Άλλωστε πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι ότι η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάς συμπαρίσταται.

 

Στήριξη και από την Γεννηματά:

 

Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης για το Κυπριακό στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι στηρίζει σταθερά την προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και τη συνεργασία του με τις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό.

«Καλούμε την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και την Τουρκία να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να συμβάλλουν εποικοδομητικά στον διάλογο», επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας την πάγια αρχή «ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα σταθερά στηρίζει τις υπεύθυνες αποφάσεις της Λευκωσίας».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr