ΦΩΤΙΕΣ

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι 

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea
0

Πίτες, τορτίγιες, τάκος και bao buns θα γεμίσουν σήμερα με καβουρόψιχα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία της κατανάλωσης ξενικών ειδών ως μέσο προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. 

Η δράση έχει διττό στόχο: αφενός να ενθαρρύνει την αξιοποίηση του μπλε καβουριού του Ατλαντικού, ενός είδους που έχει εισβάλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις οικολογικές επιπτώσεις των ξενικών οργανισμών μέσα από τις διατροφικές τους επιλογές.

Το φεστιβάλ επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Blue Marine Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το σωματείο Street Foods in Greece.

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea

«Θα προσφέρουμε προς κατανάλωση 30 κιλά καβουρόψιχας, αναδεικνύοντας έναν δημιουργικό τρόπο αξιοποίησης του είδους, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του μπλε καβουριού μέσα από τη διατροφική του ένταξη», εξηγεί στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ολυμπία Κουκουβέτσιου από την iSea. Όπως επισημαίνει, το μπλε καβούρι έχει ήδη αρχίσει να αποκτά θέση στα μενού πολλών εστιατορίων, από ψαροταβέρνες έως χώρους υψηλής γαστρονομίας, χάρη στη θετική ανταπόκριση του κοινού.

Από την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2020, περισσότεροι από 7.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης έχουν συμμετάσχει στη γιορτή, καταναλώνοντας πάνω από τρεις τόνους καβουριού στη νέα παραλία της πόλης.

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 18 Ιουνίου, από τις 19:00 έως τις 23:00, στις γνωστές «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, όπου οι σεφ Βασίλης Πανταζής και Jonathan Harnett θα παρουσιάσουν δωρεάν γευστικές δημιουργίες με βάση το μπλε καβούρι, εμπνευσμένες από την ελληνική, ιαπωνική και μεξικανική κουζίνα. Μαζί τους, ωφελούμενοι του Φάρου του Κόσμου θα παρασκευάσουν παραδοσιακές πίτες, οι οποίες θα γεμιστούν με καβουρόψιχα.

Η ομάδα της iSea θα ενημερώνει το κοινό για τη βιολογική εξάπλωση και τις περιβαλλοντικές συνέπειες των θαλάσσιων ξενικών ειδών, ενώ η οργάνωση incommon θα αναλάβει τη συλλογή και κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφής, προσφέροντας παράλληλα ενημέρωση για την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Περιβάλλον / Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Το ύψους τριών μέτρων φυτό μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό εσωτερικό τροπικό κήπο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή τροπικών φυτών στη Βρετανία μετά τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew
LIFO NEWSROOM