Αρκούδα πιάστηκε σε παράνομη θηλιά, στρεσαρίστηκε και μάσησε μέχρι το δέντρο για να φύγει

Θεσσαλονίκη: Αρκούδα πιάστηκε σε παράνομη θηλιά και μάσησε σχεδόν όλο τον κορμό δέντρου για να απελευθερωθεί! Facebook Twitter
Φωτ.: «Καλλιστώ»/ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Αρκούδα τραυματίστηκε μετά από εγκλωβισμό της σε παράνομη θηλιά που είχε τοποθετήθηκε έξω από χωριό στη Λάρισα και επιχείρησε να διαφύγει, μασώντας τον κορμό του δέντρου. 

Το εγκλωβισμένο ζώο εντόπισε διερχόμενος βοσκός έξω από το χωριό Πυργετός και ειδοποίησε τη Ζ' Κυνηγετική Ομοσπονδία.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ».

Κλιμάκιο ειδικών, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, προσέγγισε το ζώο και το νάρκωσε. Διαπίστωσαν μάλιστα, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση από τη «Καλλιστώ», ότι κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού του, το άτυχο ζώο είχε στρεσαριστεί και μασούσε τον κορμό του δέντρου όπου είχε εγκατασταθεί η θηλιά, στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Μετά τη νάρκωσή του διαπιστώθηκε ότι έφερε μόνο επιφανειακές πληγές στην περιοχή του λαιμού εξαιτίας του συρματόσχοινου, οι οποίες καθαρίστηκαν από τους κτηνιάτρους, χωρίς να εμπνέουν κάποια σοβαρή ανησυχία. Ακολούθησε η τοποθέτηση ειδικού ραδιοκολλάρου και η ανάνηψη της αρκούδας.

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ», το ραδιοκολλάρο θα προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για την επαλήθευση της υπόθεσης επαναποίκησης, από την αρκούδα, περιοχών από τις οποίες έχει εκλείψει στο πρόσφατο παρελθόν.

«Η επαναποίκηση περιοχών από ένα μεγάλο θηλαστικό, όπως η αρκούδα, είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο και ταυτόχρονα μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά. Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχουν αρκετά περιστατικά αρκούδων οι οποίες εμφανίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και στη συνέχεια είτε επέστρεψαν στους παλιότερους βιότοπούς τους είτε θανατώθηκαν παράνομα από τον άνθρωπο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό του Πυργετού είναι το τέταρτο που αντιμετωπίζουν από κοινού το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η «Καλλιστώ», μετά από ένα περιστατικό στη Φλώρινα (09/10/2022) και δύο περιστατικά στις Πρέσπες (30/12/2019 και 2/4/2023), που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο του έργου LIFEARCPROM. Η χρήση της συρμάτινης θηλιάς είναι παράνομη είτε πρόκειται για μέσο παγίδευσης αγριογούρουνων είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική ή την κτηνοτροφική παραγωγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM