Η Κόστα Ρίκα τα κατάφερε και πάλι. Τον Ιανουάριο, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής ανακοίνωσε πως μέσα στο 2016 κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες της για ηλεκτροδότηση μόνο από ανανεώσιμες πηγές. 

 

Το κατάφερε για 250 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Το 2017, όμως, έβαλε στόχο να καταρρίψει το δικό της ρεκόρ και φαίνεται πως τα κατάφερε. Βρισκόμαστε μόλις στο Νοέμβριο, και οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως ήδη έχει καλύψει πλήρως τις ανάγκες της για ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές για 300 ημέρες. Καθόλου μικρό επίτευγμα για να ένα κράτος που έχει πληθυσμό κοντά στα πέντε εκατομμύρια.  

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Ενέργειας της χώρας, το 99,62% της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από πέντε ανανεώσιμες πηγές. Η υδροηλεκτρική ενέργεια καλύπτει το 78,26% των αναγκών, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας, των υδρογονανθράκων και της ηλιακής ενέργειας. 

 

Ανεξάρτητα από το ρεκόρ που μπορεί να πιάσει ή να μην πιάσει, η Κόστα Ρίκα έχει καταφέρει να είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην παγκόσμια κοινότητα δείχνοντας το δρόμο και στις άλλες χώρες. 

 

Οι Κοσταρικανοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο παροχής ενέργειας μόνο όταν οι φυσικοί πόροι δεν φτάνουν. Φέτος, δεν χρειάστηκε να το κάνουν άμεσα. Από την 1 Μαΐου και μετά χρησιμοποιούν μόνο τις ανανεώσιμες πηγές για να έχουν ηλεκτρική ενέργεια.  

 

Η Μόνικα Αράγια, επικεφαλής της ομάδας ανανεώσιμων πηγών της Κόστα Ρίκα, δεν πρόκειται για καλή τύχη αλλά για να μια προσπάθεια να συνυπάρξει η τεχνολογική εξέλιξη με την προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι πως αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν και να λειτουργήσουν σε αγαστή σύμπνοια. 

 

Αντικρούει ακόμη και το επιχείρημα ότι η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα, άρα οι ανάγκες της είναι περιορισμένες και μετρήσιμες, λέγοντας πως το ζητούμενο είναι να μπορεί να σκεφτεί κανείς σε βάθος χρόνου και να μην περιορίζει τον ορίζοντά του σε βραχυπρόθεσμες λύσεις. 

 

Με πληροφορίες από Science Alert