ΤΩΡΑ!

Τεράστια αποικία 60 εκατ. ψαριών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική - Έχει το μέγεθος της Μάλτας

Μια «αποικία» 60 εκατομμυρίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική - Έχει το μέγεθος της Μάλτας Facebook Twitter
Πηγή: Pixabay.
0

Μια τεράστια αναπαραγωγική αποικία 60 εκατομμυρίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην καλυμμένη από πάγο θάλασσα Γουέντελ που βρίσκεται στην Ανταρκτική.

Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα που καλύπτει μια περιοχή όσο το μέγεθος της Μάλτας. Παράλληλα, το συναρπαστικό εύρημα αποτελεί άλλο ένα δείγμα για το πόσα λίγα γνωρίζουμε σχετικά με τα βάθη των ωκεανών. 

Η τεράστια αποικία, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, φιλοξενεί το λεγόμενο παγόψαρο (Neopagetopsis ionah), το οποίο έχει διαφανές κρανίο και διάφανο αίμα. Τα παγόψαρα είναι τα μόνα σπονδυλωτά που δεν έχουν ερυθρά αιμοσφαίρια. Για να επιβιώσει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες το παγόψαρο, έχει αναπτύξει μια αντιψυκτική πρωτεΐνη στο διαφανές αίμα του που εμποδίζει την ανάπτυξη κρυστάλλων πάγου.

Τεράστια αποικία 60 εκατομμυρίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική - Έχει το μέγεθος της Μάλτας Facebook Twitter
Πηγή: CNN.

Η αποικία εκτείνεται σε περισσότερα από 240 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κάθε φωλιά καταλαμβάνει περίπου τρία τετραγωνικά μέτρα, έχει βάθος 15 εκατοστά και περιέχει περίπου 1.735 αυγά. Οι περισσότερες φωλιές «φρουρούνταν» από άλλα, μεγαλύτερα ψάρια.


Η αποικία αναπαραγωγής ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το γερμανικό πολικό ερευνητικό σκάφος Polarstern, το οποίο ερευνούσε τον βυθό της θάλασσας περίπου μισό χιλιόμετρο κάτω από το πλοίο. Χρησιμοποιούσε ένα σύστημα κάμερας μεγέθους αυτοκινήτου συνδεδεμένο στην πρύμνη του πλοίου.

Η αποστολή επικεντρωνόταν στα ωκεάνια ρεύματα και η ανακάλυψη των φωλιών αποτέλεσε έκπληξη. Μετά από επιπλέον καταδύσεις με κάμερα αποκαλύφθηκε η τεράστια έκταση της αποικίας.  

«Αυτή είναι πράγματι μια εκπληκτική ανακάλυψη», είπε ο Τζον Ποστλεθγουέιτ καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΤΩΡΑ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Περιβάλλον / Γιατί πλημμυρίζει η Αττική κάθε φορά που βρέχει πολύ - Οι τρεις λόγοι

Όπως εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας, τα μεγάλα ύψη βροχής πέφτουν πλέον σε περιορισμένες και κυρίως αστικές περιοχές, αντί για φυσικές λεκάνες απορροής ή ταμιευτήρες, όπου το νερό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί
THE LIFO TEAM