Τεράστια αποικία 60 εκατ. ψαριών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική - Έχει το μέγεθος της Μάλτας

Μια «αποικία» 60 εκατομμυρίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική - Έχει το μέγεθος της Μάλτας Facebook Twitter
Πηγή: Pixabay.
0

Μια τεράστια αναπαραγωγική αποικία 60 εκατομμυρίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην καλυμμένη από πάγο θάλασσα Γουέντελ που βρίσκεται στην Ανταρκτική.

Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα που καλύπτει μια περιοχή όσο το μέγεθος της Μάλτας. Παράλληλα, το συναρπαστικό εύρημα αποτελεί άλλο ένα δείγμα για το πόσα λίγα γνωρίζουμε σχετικά με τα βάθη των ωκεανών. 

Η τεράστια αποικία, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, φιλοξενεί το λεγόμενο παγόψαρο (Neopagetopsis ionah), το οποίο έχει διαφανές κρανίο και διάφανο αίμα. Τα παγόψαρα είναι τα μόνα σπονδυλωτά που δεν έχουν ερυθρά αιμοσφαίρια. Για να επιβιώσει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες το παγόψαρο, έχει αναπτύξει μια αντιψυκτική πρωτεΐνη στο διαφανές αίμα του που εμποδίζει την ανάπτυξη κρυστάλλων πάγου.

Τεράστια αποικία 60 εκατομμυρίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική - Έχει το μέγεθος της Μάλτας Facebook Twitter
Πηγή: CNN.

Η αποικία εκτείνεται σε περισσότερα από 240 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κάθε φωλιά καταλαμβάνει περίπου τρία τετραγωνικά μέτρα, έχει βάθος 15 εκατοστά και περιέχει περίπου 1.735 αυγά. Οι περισσότερες φωλιές «φρουρούνταν» από άλλα, μεγαλύτερα ψάρια.


Η αποικία αναπαραγωγής ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το γερμανικό πολικό ερευνητικό σκάφος Polarstern, το οποίο ερευνούσε τον βυθό της θάλασσας περίπου μισό χιλιόμετρο κάτω από το πλοίο. Χρησιμοποιούσε ένα σύστημα κάμερας μεγέθους αυτοκινήτου συνδεδεμένο στην πρύμνη του πλοίου.

Η αποστολή επικεντρωνόταν στα ωκεάνια ρεύματα και η ανακάλυψη των φωλιών αποτέλεσε έκπληξη. Μετά από επιπλέον καταδύσεις με κάμερα αποκαλύφθηκε η τεράστια έκταση της αποικίας.  

«Αυτή είναι πράγματι μια εκπληκτική ανακάλυψη», είπε ο Τζον Ποστλεθγουέιτ καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Περιβάλλον / Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή καθίζηση του εδάφους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ - Αιτίες η κλιματική αλλαγή, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η πυκνότητα πληθυσμού και υποδομών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ