ΤΩΡΑ

Τα φυτά βγάζουν ήχους- Και ερευνητές τους ηχογράφησαν

Τα φυτά βγάζουν ήχους- Και ερευνητές τους ηχογράφησαν Facebook Twitter
0

Εδώ και καιρό η Λίλατς Χαντάνι αμφέβαλε ότι τα φυτά είναι αθόρυβα. Τελικά αποδείχθηκε πως η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είχε δίκιο. Γιατί ηχογράφησε τους ήχους που βγάζουν τα φυτά

Πρόκειται για ήχους τους οποίους δεν «πιάνει» το ανθρώπινο αυτί. Μάλιστα, τα φυτά εκπέμπουν περισσότερους ήχους όταν είναι στρεσαρισμένα, για παράδειγμα, όταν δεν έχουν ποτιστεί. 

Η έρευνα αυτή ανατρέπει αυτά που οι περισσότεροι βοτανολόγοι πίστευαν ότι γνωρίζουν για το φυτικό βασίλειο, που σε μεγάλο βαθμό θεωρούνταν σιωπηλό. Και δείχνει ότι ο κόσμος γύρω μας είναι μια παραφωνία από ήχους φυτών, επεσήμανε η Λίλατς Χαντάνι, μία εκ των συγγραφών της μελέτης. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στον ήχο, που σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει λόγος τα φυτά να είναι κωφά και βουβά», σημείωσε. Το πρώτο φυτό που ηχογράφησε, χρησιμοποιώντας μικρόφωνο υπερήχων, ήταν ένας κάκτος στο εργαστήριό της πριν από έξι χρόνια. Όμως, δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ήχος που κατέγραψε να προκαλούνταν από κάτι άλλο. Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτά κάνουν δονήσεις, αλλά δεν ήταν γνωστό αν αυτές γίνονται ηχητικά κύματα. 

Ήχοι φυτών: Πώς έγινε η μελέτη

Για να εξακριβώσει αν όντως τα φυτά εκπέμπουν ήχους, η Χαντάνι και η ομάδα της χρησιμοποίησαν αρχικά ηχομονωμένους ακουστικούς θαλάμους. Τοποθέτησαν φυτά καπνού και τομάτας σε αυτούς τους θαλάμους. Κάποια από τα φυτά που χρησιμοποίησαν είχαν κομμένους βλαστούς, ή είχαν μείνει απότιστα για πέντε ημέρες.

Οι θάλαμοι ήταν εξοπλισμένοι με μικρόφωνα υπερήχων, τα οποία καταγράφουν συχνότητες 20-250 kiloherz. Η μέγιστη συχνότητα που μπορεί να ανιχνεύσει το αυτί ενός ενήλικα είναι περίπου 16.  

Η ομάδα διαπίστωσε πως τα φυτά εξέπεμπαν ήχους σε συχνότητες 40-80 kilohertz. Όταν «μεταφράστηκαν» σε μια συχνότητα που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος, οι ήχοι των φυτών έμοιαζαν με εκείνον του ποπ κορν όταν σκάει, ή όταν σπάει κάποιος ένα περιτύλιγμα με φυσαλίδες. 

Ένα στρεσαρισμένο φυτό εξέπεμπε περίπου 30-50 από αυτούς τους ήχους την ώρα σε κατά τα φαινόμενα τυχαία διαστήματα. Τα μη στρεσαρισμένα φυτά, εξέπεμπαν πολύ λιγότερους ήχους, περίπου ένα την ώρα. «Όταν οι τομάτες δεν είναι στρεσαρισμένες, είναι πολύ ήσυχες», δήλωσε η Χαντάνι. 

Όχι, δεν επικοινωνούν τα φυτά

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πώς ακριβώς δημιουργούνται αυτοί οι ήχοι, αλλά εκτιμούν πως προέρχονται από τη σπηλαίωση, μια διαδικασία κατά την οποία μια φυσαλίδα αέρα σκάει, από κάποιου είδους πίεση, στο αγγειακό σύστημα του φυτού. 

Όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα φυτά κάνουν σκόπιμα τον ήχο, ή πως αποτελεί κάποια μορφή επικοινωνίας. 

«Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε αυτά που γνωρίζουμε για το πώς τα φυτά αντιδρούν στο στρες. Είναι μια χρήσιμη συνεισφορά στη γενική εκτίμησή μας πως τα φυτά είναι οργανισμοί που αντιδρούν και έχουν την ικανότητα για πολύπλοκες συμπεριφορές», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κάρμπαν, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Όμως, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως κάτι που δείχνει πως τα φυτά επικοινωνούν προκαλώντας ήχους», συμπλήρωσε. 

Άλλοι οργανισμοί ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους προς όφελός τους, σημείωσε ο Ντάνιελ Ρόμπερτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. Για παράδειγμα, ανέφερε, οι ήχοι θα μπορούσαν να δείξουν σε μια νυχτοπεταλούδα πως μια συγκεκριμένη τομάτα είναι στρεσαρισμένη και ακατάλληλη για να κάνει εκεί τα αβγά της. 

«Υπάρχουν πολλά τραγούδια που δεν μπορούμε να ακούσουμε»

Η ομάδα επανέλαβε το πείραμα με τα φυτά καπνού και τομάτα στο πιο θορυβώδες περιβάλλον θερμοκηπίου. Αφού ηχογράφησαν τα φυτά, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που μπορούσε να ξεχωρίσει εκείνα που δεν ήταν στρεσαρισμένα, από τα διψασμένα και τα κομμένα. 

Παρότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα φυτά καπνού και τομάτας επειδή είναι εύκολο να αναπτυχθούν με τυποποιημένο τρόπο, κατέγραψαν τους ήχους πολλών άλλων ειδών, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κάκτοι και αμπέλια. Διαπίστωσαν πως και αυτά εξέπεμπαν περισσότερους ήχους όταν ήταν στρεσαρισμένα. 

Τώρα, η Χαντάνι λέει πως βλέπει με άλλο μάτι τα φυτά και τα λουλούδια. «Υπάρχουν πολλά τραγούδια που δεν μπορούμε να ακούσουμε», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ