Μια πελώρια πλάκα πάγου, σχεδόν τετραπλάσια σε μέγεθος από την πόλη της Νέας Υόρκης, αποσπάστηκε από παγωμένο άκρο της Ανταρκτικής, δημιουργώντας το μεγαλύτερο «πλωτό» παγόβουνο στον κόσμο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

 

Το νέο αυτό παγόβουνο, που ονομάστηκε Α-76 από τους επιστήμονες, εντοπίστηκε σε πρόσφατες δορυφορικές εικόνες από την αποστολή Copernicus Sentinel-1 στη θάλασσα Γουέντελ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία, δημοσιεύοντας παράλληλα στην ιστοσελίδα της τη φωτογραφία του γιγάντιου μακρόστενου όγκου. 

 

Στην Ανταρκτική σχηματίστηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο - «Τετραπλάσιο από τη Νέα Υόρκη»
Το νέο παγόβουνο σε σύγκριση με το νησί της Μαγιόρκας - Πηγή φωτογραφίας: ESA


Το τμήμα αυτό πάγου έχει μήκος 175 χλμ και πλάτος 25 χλμ, και η επιφάνειά του έχει έκταση 4,320 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 
 

Το μέγεθος του Α-76 -που αποκολλήθηκε από την παγονησίδα Ronne της Ανταρκτικής- το κατατάσσει ως το μεγαλύτερο υπάρχον παγόβουνο στον πλανήτη, που ξεπερνά ακόμη και το ρεκόρ του Α-23 με έκταση περίπου 3.380 τ.χλμ που επίσης επιπλέει στην Weddell Sea. 


Σημειώνεται πως η παγονησίδα Ronne είναι ένας από τους μεγαλύτερους όγκους πάγου που συνδέεται με τον κύριο μέρος της παγωμένης ηπείρου και εκτείνεται στις γύρω θάλασσες. 

 

Με πληροφορίες από Guardian