Μια φωλιά με ράβδους στο μέγεθος ενός ανθρώπινου βραχίονα έχει δελεάσει τους χρυσαετούς που επιστρέφουν στα Χάιλαντς της Σκωτίας.

 

Η φωλιά που κρέμεται από ένα σχοινί έχει κατασκευαστεί από τον Roy Dennis, έναν διάσημο συντηρητή, ο οποίος μάχεται για την αναβίωση των απειλούμενων ειδών σε ολόκληρη τη Βρετανία.

 

Ο Dennis βοήθησε τους αετούς να φτάσουν στο κτήμα Dundreggan του Trees for Life.

 

Μια ομάδα εθελοντών στο αναδιαμορφωμένο κτήμα μεταξύ του Λοχ Νες και της Σκάι έσυρε μεγάλα ραβδιά σε έναν απομακρυσμένο βράχο ψηλά στους λόφους, όπου είχαν εντοπιστεί τα απομεινάρια μιας παλιάς φωλιάς. Ασφαλισμένος με ένα ειδικό σχοινί, ο Dennis ανέβηκε σε μια προεξοχή, όπου τοποθέτησε τα ραβδιά.

 

Οι χρυσαετοί είναι πολύ ευαίσθητοι, οπότε οι συντηρητές γνώριζαν ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Πέντε χρόνια μετά, όταν ο διευθυντής του Trees for Life Dundreggan, Doug Gilbert, έλεγξε την τεχνητή φωλιά φέτος την άνοιξη, διαπίστωσε ότι είχε επεκταθεί από τους αετούς, οι οποίοι είχαν κατασκευάσει «μια τεράστια δομή» στην κορυφή.

 

Ο πρώτος νεοσσός των αετών εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

 

«Αυτή είναι μια ιστορία επιτυχίας που ξεπερνά τα πιο τρελά μας όνειρα», δήλωσε ο Gilbert. «Ελέγχω τακτικά την φωλιά από τότε που τη φτιάξαμε το 2015, ελπίζοντας να δω αποδείξεις ότι οι αετοί επέστρεψαν. Και έχουν επιστρέψει. Καθώς οι χρυσαετοί μπορούν να χρησιμοποιούν τη φωλιά για τις νέες γενιές, ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν οριστικά σε βάθος χρόνου.»

 

Ο χρυσαετός, το δεύτερο μεγαλύτερο αρπακτικό πουλί της Βρετανίας μετά τον αετό με τη λευκή ουρά, εξαφανίστηκε από την Αγγλία και την Ουαλία στα μέσα του 1800 μετά από αιώνες διώξεων.

 

Το πουλί επανεμφανίστηκε δειλά στη Σκωτία, αλλά συνεχίζει να απειλείται από παράνομες διώξεις. Αρκετοί εντοπίζονται πυροβολημένοι ή δηλητηριασμένοι.

 

Τα πουλιά εικάζεται ότι επέστρεψαν στο Dundreggan μετά την αύξηση στην περιοχή του πληθυσμού των μαύρων αγριόγαλων, ένα αγαπημένο τους θήραμα.

 

Αυτοί με τη σειρά τους αυξήθηκαν μετά την αποκατάσταση ορισμένων φυτών και δέντρων, όπως η νάνος σημύδα και η ιτιά. Το Trees for Life ξαναχτίζει το πρώην κτήμα των 10.000 στρεμμάτων από το 2008.

 

Με πληροφορίες του Guardian