Σχεδόν 1.000 πτηνά νεκρά στο Σικάγο- Έπεσαν στα παράθυρα εκθεσιακού κέντρου

Σχεδόν 1.000 πτηνά νεκρά στο Σικάγο- Έπεσαν στα παράθυρα εκθεσιακού κέντρου Facebook Twitter
Unsplash
0

Ένα σοκαριστικό θέαμα αντίκρισαν την περασμένη Πέμπτη οι άνθρωποι σε εκθεσιακό κέντρο του Σικάγο, όπου σχεδόν 1.000 πτηνά σκοτώθηκαν πέφτοντας στα παράθυρα του κτιρίου. 

Ήταν «σαν ένα χαλί νεκρών πουλιών», περιέγραψε αναφερόμενος στα 964 νεκρά ωδικά πτηνά ο Ντέιβιντ Γουίλαρντ, ο οποίος εργαζόταν στο Chicago Field Museum. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό προκλήθηκε από ένα συνδυασμό παραγόντων: οι καιρικές συνθήκες, τα φώτα του εκθεσιακού κέντρου και τα παράθυρα του McCormick Place Lakeside Center. 

«Σε μια φυσιολογική νύχτα θα υπήρχαν από κανένα έως 15 νεκρά πουλιά. Ήταν σοκαριστικό αυτό», είπε ο Γουίλαρντ συμπληρώνοντας πως δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλη κλίμακα τις τέσσερις δεκαετίες που ασχολείται με τα πτηνά. 

Ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται πέφτοντας σε παράθυρα κτιρίων στις ΗΠΑ. Τα πτηνά βλέπουν στο τζάμι την αντανάκλαση φυτών ή δέντρων και κατευθύνονται προς αυτά, δίχως να αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για θανάσιμη παγίδα. 

Τα πτηνά που αποδημούν το βράδυ βασίζονται στα άστρα για να βρουν τον δρόμο τους. Τα έντονα φώτα από τα κτίρια τόσο τα προσελκύουν όσο και τα μπερδεύουν, με συνέπεια ή να πέφτουν σε παράθυρα ή να πετούν γύρω από τα φώτα μέχρι να πεθάνουν από εξάντληση. 

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αποφευχθεί εύκολα, δήλωσε η Άννα Πίτζεον από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Οι διαχειριστές των κτιρίων μπορούν να χαμηλώνουν τα φώτα και οι αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν παράθυρα με μοτίβα στο τζάμι που μπορούν να αναγνωρίσουν τα πτηνά, εξήγησε. 

Σχεδόν 1.000 πτηνά νεκρά στο Σικάγο- Έπεσαν στα παράθυρα εκθεσιακού κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook

Με πληροφορίες από Associated Press 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Περιβάλλον / Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Η πίννα μαλάκιο με όστρακο, μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος και έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο - Είναι ενδημικό της Μεσογείου και  θεωρείται είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»
LIFO NEWSROOM
Tυφώνας Μίλτον: Πώς δημιουργείται και πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο

Περιβάλλον / Πώς ενισχύεται ο τυφώνας Μίλτον - Μπορεί να φθάσει «κατηγορία 6»;

Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι πιο γρήγορα και εμφανίζονται συχνότερα, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής - Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πώς μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον
LIFO NEWSROOM