Σε καταφύγιο στην Ισλανδία μεταφέρθηκαν επιτυχώς δύο φάλαινες μπελούγκα - Επόμενος σταθμός ο ωκεανός

Σε καταφύγιο στην Ισλανδία μεταφέρθηκαν επιτυχώς δύο φάλαινες μπελούγκα - Επόμενος σταθμός ο ωκεανός Facebook Twitter
Σε καταφύγιο στην Ισλανδία μεταφέρθηκαν επιτυχώς δύο φάλαινες μπελούγκα - Επόμενος σταθμός ο ωκεανός
0

Δύο φάλαινες μπελούγκα, η Little Grey και η Little White επιστρέφουν στον ωκεανό μετά από 10 χρόνια.

Οι φάλαινες φυλάσσονται προς το παρόν στο πρώτο καταφύγιο ανοιχτού νερού στον κόσμο για το είδος τους, που βρίσκεται στην Ισλανδία.

Είναι δε, η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες φάλαινες βρίσκονται σε ανοιχτή θάλασσα από τότε που εντοπίστηκαν από ένα ρωσικό ερευνητικό κέντρο φαλαινών το 2011. Αργότερα μεταφέρθηκαν σε ένα υδάτινο πάρκο στην Κίνα.

Οι Little Gray και Little White βρίσκονται τώρα σε μια ειδική πισίνα φροντίδας και χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον, προτού απελευθερωθούν σε ένα μεγαλύτερο καταφύγιο στον κόλπο Klettsvik, στα νότια παράλια της χώρας.

Το ζευγάρι είχε μεταφερθεί από την Κίνα στο νησί Vestmannaeyjar της Ισλανδίας πριν από ένα χρόνο, αλλά τώρα το ταξίδι των 6.000 μιλίων επιτέλους έφτασε στον τελικό του προορισμό.

Τα ζώα μεταφέρθηκαν με φορτηγό και ρυμουλκό, σε ειδικά κατασκευασμένες θέσεις που είχαν σχεδιαστεί με αφρώδες στρώμα, ώστε οι φάλαινες να αισθάνονται άνετα.

Καθ'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, δίπλα στις φάλαινες ήταν οι  ειδικοί για να βεβαιωθούν ότι έτρωγαν σωστά και ότι παρέμεναν υγιείς.

Η Little Gray λέγεται ότι είναι «πολύ παιχνιδιάρα» και έχει και μία πιο άτακτη πλευρά. Όσοι τη φροντίζουν λένε ότι συνηθίζει να φτύνει νερό στην ομάδα.

Η Little White από την άλλη είναι «πολύ πιο επιφυλακτική, αλλά εξακολουθεί να της αρέσει να παίζει και να δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους φροντιστές της».

Σε καταφύγιο στην Ισλανδία μεταφέρθηκαν επιτυχώς δύο φάλαινες μπελούγκα - Επόμενος σταθμός ο ωκεανός Facebook Twitter

Οι αρμόδιοι του Sea Life Trust, υπεύθυνοι για τις φάλαινες, δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με την έκβαση και επιβεβαίωσαν ότι οι φάλαινες είναι ασφαλείς στο σπίτι τους ενώ γνώρισαν ήδη το νέο περιβάλλον τους στην περιοχή φροντίδας στον κόλπο Klettsvik.

Ο Andy Bool, επικεφαλής του Trust, δήλωσε πως «Είμαστε απόλυτα χαρούμενοι που μπορούμε να μοιραστούμε την είδηση πως οι Little Gray και Little White βρίσκονται με ασφάλεια στις πισίνες φροντίδας του θαλάσσιου καταφυγίου και απέχουν μόλις ένα βήμα από την απελευθέρωσή τους στον ωκεανό.

Μετά από εκτεταμένο σχεδιασμό και πρόβες, το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσής τους ήταν όσο ομαλό ελπίζαμε και σχεδιάζαμε.

Παρακολουθούμε προσεκτικά τις Little Gray και Little White με την ειδική ομάδα φροντίδας και τους κτηνιάτρους μας και ελπίζουμε να ανακοινώσουμε την τελική τους έξοδο πολύ σύντομα».

Υπάρχουν περίπου 200.000 φάλαινες μπελούγκα στην άγρια φύση. Έχουν το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα και μεγαλώνουν μόνο έως 4 μέτρα μήκος, ύψος σχεδόν διπλάσιο δηλαδή, από έναν ενήλικα άνδρα.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ