Ρύπανση από πλαστικά: Δυσανάλογη παρουσία του λόμπι πετρελαίου στη σύνοδο του Καναδά, καταγγέλλουν ΜΚΟ

Ρύπανση από πλαστικά: Δυσανάλογη παρουσία του λόμπι πετρελαίου στη σύνοδο του Καναδά, καταγγέλλουν ΜΚΟ Facebook Twitter
0

Παρουσία λομπιτσών συνεχίζονται στην Οτάβα του Καναδά οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλαστικά, με τις ΜΚΟ να καταγγέλλουν δυσανάλογη εκπροσώπηση της βιομηχανίας του πετρελαίου.  

Με 196 παρόντες, είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία και το μέγεθός της αυξήθηκε κατά 40% σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, που διεξήχθη στην Κένυα τον Νοέμβριο του 2023, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο για την Ανάπτυξη Διεθνούς Δικαίου για το Περιβάλλον (Center for International Environment Law, CIEL). 

Διαπραγματευτές απ’ όλο τον κόσμο συναντώνται στην Οτάβα για να καταρτίσουν την πρώτη διεθνή συμφωνία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλαστικών σκουπιδιών, που πλημμυρίζουν τη φύση, από τα βάθη των ωκεανών ως τις κορυφές των βουνών. Ο στόχος που είχε οριστεί το 2022 ήταν να έχει οριστικοποιηθεί κείμενο μέχρι τα τέλη του 2024. 

«Η παρουσία λομπιστών αυξάνεται προοδευτικά καθώς οι εκκλήσεις υπέρ της συμφωνίας πολλαπλασιάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των διαπραγματεύσεων», συνέχισε η ΜΚΟ. Είναι περισσότεροι από τους 180 αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τριπλάσιοι από τον συνασπισμό επιστημόνων για την αποτελεσματική κατεργασία των πλαστικών, υπογράμμισε η CIEL. 

«Η παρουσία παραγόντων που ευθύνονται γι’ αυτή την κρίση στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων δημιουργεί ανισόρροπο συσχετισμό ισχύος που εμποδίζει την επίτευξη προόδου», έκρινε η Ρέιτσελ Ραντβάνι, στέλεχος της ΜΚΟ αυτής. 

«Η επιρροή και η αυξανόμενη παρουσία βιομηχανιών των ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών εταιρειών δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του κόσμου, ούτε στις ανάγκες του κλίματος», πλειοδότησε ο Γκρέιαμ Φορμπς, αντιπρόσωπος της Greenpeace. 

Οι εταιρείες δεν έχουν τυπικά δικαίωμα να συμμετέχουν στις συνομιλίες. Όμως λομπίστες μπορούν να εντάσσονται σε αντιπροσωπείες φορέων, ή εθνικές αντιπροσωπείες, για να λάβουν μέρος. 

«Στρογγυλοκάθονται μαζί με τις αντιπροσωπείες των κρατών, ενώ οι κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση της μόλυνσης από τα πλαστικά δυσκολεύονται να καταφέρουν να ακουστούν οι φωνές τους», κατήγγειλε από την πλευρά της η Τόρι Κρες, η οποία αντιπροσωπεύει αυτόχθονες λαούς. 

Μετά τις διαπραγματεύσεις στην Οτάβα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν την 29η Απριλίου, το επόμενο παγκόσμιο ραντεβού των αρμόδιων αξιωματούχων έχει δοθεί στη Νότια Κορέα στα τέλη της χρονιάς. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM