Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη Facebook Twitter
Φωτ. BBC
0

«Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν άφθονο νερό και μην ξεχνάτε να πίνετε και ένα ποτήρι κάθε ώρα» υπενθυμίζει ο Άγιος Βασίλης σε μια ομάδα ξωτικών, που είναι απασχολημένα με την κατασκευή δώρων για τα επόμενα Χριστούγεννα, την ώρα που η Φινλανδία πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Αυτό το καλοκαίρι, η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, για πολλές συνεχόμενες ημέρες, με τον Άγιο Βασίλη στη Λαπωνία, να περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας μέσα στο σπίτι, λόγω της κατάστασης.

Η Φινλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως για 14η συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου κάπου στη Φινλανδία – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, το 1961.

Παρότι το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι προσαρμόζεται με αισιοδοξία στις πρωτοφανείς αυτές συνθήκες, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Αρκτική αποτελούν σοβαρό ζήτημα και οι επιστήμονες δείχνουν την κλιματική αλλαγή ως το κύριο πρόβλημα.

Μετά από μια ασυνήθιστα κρύα και βροχερή άνοιξη και αρχή καλοκαιριού, ολόκληρη η Φινλανδία – συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών της βόρειας Λαπωνίας, 500 χλμ. πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο – βιώνει τώρα ένα συνεχές κύμα καύσωνα. Στη Φινλανδία, κύμα καύσωνα ορίζεται ως περίοδος τουλάχιστον τριών συνεχόμενων ημερών όπου η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Γιάακο Σαβέλα από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο εξηγεί ότι στη Λαπωνία, όπου οι θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου είναι εξαιρετικά σπάνιες, τέτοια κύματα καύσωνα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα. «Η τελευταία φορά που είχε παρόμοιας διάρκειας καύσωνα ήταν το 1972», εξηγεί. Όμως ακόμη κι εκείνος διήρκεσε μόνο 12 με 14 ημέρες, ανάλογα με την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο το Ροβανιέμι, καθώς αρκετοί άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλη τη Λαπωνία έχουν καταγράψει τις μακρύτερες περιόδους καύσωνα από ποτέ. Η υψηλότερη θερμοκρασία του κύματος καύσωνα, καταγράφηκε στο Ίλιτορνιο και στο Σοντάνκυλα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 31,7 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό είναι περίπου 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής για τη Λαπωνία. Το πρωτοφανές αυτό κύμα καύσωνα έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες για την επιταχυνόμενη πορεία της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται τέσσερις έως πέντε φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

«Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη πάνω μας»

«Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την κατάσταση. Χωρίς αυτήν, οι θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα ήταν χαμηλότερες» συμπληρώνει, με τον καθηγητή Τζεφ Γουέλερ, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Oulu και κάτοχο της έδρας του Πανεπιστημίου της Αρκτικής, να συμφωνεί.

Τα κύματα καύσωνα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα έχουν γίνει τόσο συχνά, που μόνο θεμελιώδεις αλλαγές στο κλίμα μπορούν να τα εξηγήσουν. «Σε όλο τον κόσμο, κάθε μέρα, η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται με ακραία θερμότητα και έντονα καιρικά φαινόμενα. Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη πάνω μας», επισημαίνει.

Τα κύματα καύσωνα γίνονται ολοένα και πιο συχνά λόγω της ανθρώπινης επίδρασης στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Η ακραία ζέστη θα εμφανίζεται πιο συχνά – και θα γίνεται ακόμα πιο έντονη – όσο ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται.

Η ακραία ζέστη μάλιστα, επηρεάζει και τους φημισμένους ταράνδους της Λαπωνίας.  Οι τάρανδοι κυκλοφορούν ελεύθερα στα δάση και τους λόφους, όμως επειδή τους κυνηγούν τα κουνούπια, τα οποία ευνοούνται από τη ζέστη, καταφεύγουν σε δρόμους και χωριά αναζητώντας ανακούφιση.

«Για τους ταράνδους, η μόνη επιλογή θα ήταν να πάνε σε υψηλότερα, πιο ανεμοδαρμένα υψόμετρα, αλλά στη φινλανδική Λαπωνία το υψηλότερο σημείο είναι μόλις περίπου 1.000 μέτρα», καταλήγει ο Γουέλερ.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM