Πράσινες συμβουλές από τους ειδικούς της WWF και της Greenpeace

Πράσινες συμβουλές από τους ειδικούς της WWF και της Greenpeace Facebook Twitter
0

5 tips για μια πιο πράσινη καθημερινότητα από την Greenpeace Greece

● Τρώμε λιγότερο κρέας. Μπορούμε να τρεφόμαστε καλά και φιλικά για το σώμα, την υγεία τη δική μας και του πλανήτη, επιλέγοντας περισσότερα γεύματα που βασίζονται σε όσπρια, σπόρους, καρπούς και ποικιλία φρούτων, χόρτων και λαχανικών εποχής. Η πρόταση της Greenpeace είναι να μειώσουμε το κρέας, τα αλλαντικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά στο μισό (50%). Αν μειώσουμε στο 50% το κρέας που τρώμε, μειώνονται δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον τομέα της εντατικής εργοστασιακής κτηνοτροφίας, η οποία ευθύνεται για το 14% των εκπομπών, δηλαδή όσο ολόκληρος ο τομέας μεταφορών!


● Μειώνουμε το ποσοστό ψαριών στη διατροφή μας. Με το 80% των ψαριών στη Μεσόγειο να υπεραλιεύεται, όσο λιγότερα ψάρια τρώμε, τόσο καλύτερα για τις θάλασσές μας! Η αυξημένη ζήτηση σε ψάρια αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση πίεσης στο ήδη επιβαρημένο θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, η μεγάλη κατανάλωση ψαρικών συνήθως ενισχύει αλιείς που ψαρεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καταστροφικές μεθόδους (μηχανότρατες και γρι-γρι) και μονοπωλούν την αγορά, περιορίζοντας μάλιστα την κατανάλωση στην Ελλάδα σε συγκεκριμένα είδη, τα οποία και υπεραλιεύονται. Η επιλογή των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εντείνει το πρόβλημα.


● Αντικαθιστούμε τη ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή μας με προτάσεις από τη γνώριμη μεσογειακή διατροφή. Ο τόπος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία από πρωτεϊνούχα όσπρια, σαν τις φακές, τα ρεβίθια, πολλά είδη φασολιών, τα μπιζέλια κ.ο.κ. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά, καρπούς, χόρτα και λαχανικά εποχής. Στην ιστοσελίδα της Greenpeace προτείνεται Άτλας Φυτών, κατάλογος με πολύ θρεπτικές τροφές φυτικής προέλευσης.


● Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το πιο εύκολο παράδειγμα τροφίμων προς αποφυγή είναι τα αλλαντικά, λόγω του υψηλού βαθμού επεξεργασίας και των πρόσθετων συντηρητικών, τεχνητών χρωστικών, ενισχυτικών γεύσης και λοιπών ουσιών που περιέχουν (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα αλλαντικά και το επεξεργασμένο κρέας κατατάσσονται στην κατηγορία «καρκινογόνα» και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα»).

● Ψωνίζουμε από λαϊκές αγορές (βιολογικές ή συμβατικές) που προτείνουν φρέσκα εποχικά προϊόντα και αποφεύγουμε να αγοράζουμε π.χ. λεμόνια Λατινικής Αμερικής.

Τα dos and don'ts της WWF Ελλάς

DO

▲ Προτιμάμε λαχανικά και φρούτα εποχής, που είναι πιο γευστικά και φθηνά, και επιλέγουμε τοπικά προϊόντα, στηρίζοντας τους ντόπιους παραγωγούς. Ανάλογα µε την απόσταση που διανύουν τα τρόφιμα και τα µέσα που χρησιμοποιούνται για τη µεταφορά τους, υπάρχουν αντίστοιχες επιπτώσεις στο περιβάλλον.


▲ Διαβάζουμε τις ετικέτες και αποφεύγουμε όσα τρόφιμα περιέχουν «φοινικέλαιο». Η παραγωγή του φοινικέλαιου έχει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και συνδέεται με την καταστροφή τροπικών δασών.


▲ Βγάζουμε από το μενού των θαλασσινών μας απειλούμενα (π.χ. ερυθρός τόνος, ξιφίας, γαλέος) και απαγορευμένα είδη (π.χ. πετροσωλήνες). Στο site της WWF (fishguide.wwf.gr) υπάρχουν όλες oι πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε ψαρικά.


▲ Κάνουμε ενεργειακό έλεγχο του σπιτιού. Αυτό θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια και θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τρόπους για να είμαστε ενεργειακά πιο αποδοτικοί (π.χ. μονώσεις, υαλοπίνακες κ.λπ.).


▲ Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη. Χαμηλώνουμε τον θερμοστάτη μας τον χειμώνα και τον αυξάνουμε το καλοκαίρι, για θέρμανση και ψύξη αντίστοιχα.


▲ Προτιμάμε τις συσκευές που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο).


▲ Βγάζουμε το πλυντήριο σε λειτουργία μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.


▲ Βάζουμε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε από την πρίζα.


▲ Αλλάζουμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως (που απορροφούν το 90% της ενέργειάς τους ως θερμότητα) με LED. Αν και τα LED κοστίζουν περισσότερο, χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, διαρκούν περισσότερο και προσφέρουν περίπου 5 φορές τον φωτισμό ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως στα ίδια Watt.


▲ Περιορίζουμε την αλόγιστη αγορά «φθηνών ρούχων» που φθείρονται εύκολα, τα βαριόμαστε γρήγορα και τα πετάμε σύντομα. Τα ρούχα που πετιούνται κατά την αποσύνθεσή τους εκλύουν μεθάνιο, από το οποίο αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό τα αέρια του θερμοκηπίου.


▲ Προτιμούμε ρούχα από ανακυκλωμένα υφάσματα.


▲ Έχουμε πάντα μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για τον καφέ, πάνινη τσάντα για τα ψώνια και παγούρι για το νερό.


DON΄T

▼ Δεν πετάμε τίποτα. Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ με λίστα, μαγειρεύουμε/σερβίρουμε σωστές μερίδες, μαθαίνουμε να συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα. Σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων και πολύτιμων φυσικών πόρων.


▼ Δεν πετάμε τρόφιμα που δεν έχουν χαλάσει. Η «ανάλωση κατά προτίμηση» δεν σημαίνει ό,τι και η «ημερομηνία λήξης».


▼ Δεν επιλέγουμε ποτέ ψαρικά την περίοδο αναπαραγωγής τους, π.χ. κολιό τον Αύγουστο, αλλά τα αφήνουμε να γεννήσουν και να κάνουν απογόνους. Παράλληλα, λέμε όχι στον γόνο. Αν δεν αφήσουμε τα νεαρά ψαράκια να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν, οι θάλασσές μας θα αδειάσουν.


▼ Δεν ξεχνάμε τις συσκευές μας αναμμένες.


▼ Αποφεύγουμε την αγορά ρούχων από συνθετικά υφάσματα, μια και κατά την πλύση τους απελευθερώνονται μικροπλαστικές ίνες που καταλήγουν στους ωκεανούς.


▼ Δεν πετάμε τα παλιά μας ρούχα. Τα επαναχρησιμοποιούμε, τα χαρίζουμε ή τα ανακυκλώνουμε.


▼ Δεν πετάμε υπολείμματα τροφίμων ή μη ανακυκλώσιμα υλικά στον κάδο ανακύκλωσης. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε όλη τη διαδικασία ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος πλαστικών να καταλήγει στη χωματερή, άρα στο περιβάλλον.


▼ Τα καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται. Το μαύρο πλαστικό συνήθως δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Το ίδιο και οι συσκευασίες τσιπς και παρόμοιων σνακ, επειδή είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM