Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης εκτιμάται πως θα καταλήξουν στους ωκεανούς φέτος. © OceansAsia
0

Πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης θα καταλήξουν στους ωκεανούς φέτος- μολύνοντας το νερό με τόνους πλαστικού και θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Η περιβαλλοντική οργάνωση OceansAsia, με έδρα το Χονγκ Χονγκ, επικαλείται μια παγκόσμια έρευνα, η οποία εκτιμά ότι φέτος κατασκευάστηκαν 52 δισεκατομμύρια μάσκες για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον αναφέρει πως ένας «συντηρητικός» υπολογισμός σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα 3% από αυτές θα καταλήξει στη θάλασσα. 

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Φέτος κατασκευάστηκαν 52 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. © OceansAsia

«Οι μάσκες μίας χρήσης φτιάχνονται από διάφορα στρώματα πλαστικού και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της σύνθεσής τους αλλά και του κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης», αναφέρει η έρευνα. 

«Αυτές οι μάσκες φτάνουν στους ωκεανούς μας όταν δεν πετιούνται σωστά, όταν τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι ανεπαρκή ή ανύπαρκτα, ή όταν τέτοια συστήματα υπερφορτώνονται λόγω του αυξημένου όγκου απορριμμάτων», προστίθεται. 

Με κάθε μάσκα να ζυγίζει 3-5 γραμμάρια, η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 6.800 επιπλέον τόνους πλαστικής μόλυνσης που «θα χρειαστούν περίπου 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν». 

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 6.800 επιπλέον τόνους πλαστικού που «θα χρειαστούν περίπου 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν». © OceansAsia

Εκτός από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κομματιών από μικροπλαστικό και νανοπλαστικό, τα ελαστικά κορδόνια για τα αυτιά στις μάσκες μίας χρήσεις συνιστούν ταυτόχρονα πιθανό κίνδυνο να μπλεχτούν με αυτά διάφορα είδη άγριας ζωής. 

Η έρευνα παραθέτει διάφορα παραδείγματα θαλάσσιων ζώων που βρήκαν φρικτό θάνατο από μάσκες, ανάμεσά τους ένα ψάρι που βρέθηκε νεκρό από εθελοντές τον περασμένο Αύγουστο, σε παραλία του Μαϊάμι, επειδή είχε παγιδευτεί στα ελαστικά κορδόνια. 

Επίσης, νεκροψία σε έναν υποσιτισμένο πιγκουίνο που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Βραζιλίας τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε μια μπλε μάσκα μίας χρήσης να έχει καταλήξει μέσα στο στομάχι του. 

Πάνω από 1.5 δισεκ. μάσκες μίας χρήσης θα μολύνουν φέτος τους ωκεανούς Facebook Twitter
Ένα ψάρι βρέθηκε νεκρό τον περασμένο Αύγουστο επειδή είχε παγιδευτεί στα ελαστικά κορδόνια μιας μάσκας. © OceansAsia

Η έρευνα καταλήγει προφέροντας συμβουλές όπως να φοράμε μάσκες επαναχρησιμοποιούμενες, από υφάσματα που πλένονται «όταν αυτό είναι εφικτό», ενώ συστήνει να κόβουμε τα κορδόνια για τα αυτιά από τις μάσκες μίας χρήσης πριν τις πετάξουμε στα σκουπίδια. 

Με πληροφορίες από New York Post

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Περιβάλλον / ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Οι πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από καύσωνες, πυρκαγιές, τοξικούς καπνούς, πλημμύρες και έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όσος ο πληθυσμός της Ελλάδας.
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΨΑΡΙΑ ΥΠΕΡΑΛΊΕΥΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Περιβάλλον / «Εθνικό σκάνδαλο»: Ακτιβιστές κατά της υπεραλίευσης σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας

Για «θάλασσες προστατευμένες μόνο στα χαρτιά» μιλούν οι ακτιβιστές - Καταγγέλλουν ότι «τεράστια βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν περιοχές ζωτικής σημασίας»
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Περιβάλλον / Ισπανία: Η «θάλασσα από πλαστικό» που τροφοδοτεί την Ευρώπη και φαίνεται από το διάστημα

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα θερμοκηπίων στον κόσμο βρίσκεται στην Ανδαλουσία, καλύπτει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και παράγει εκατομμύρια τόνους λαχανικών ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM