Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετά Covid-19 εποχή

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετά Covid-19 εποχή Facebook Twitter
0

Μία νέα πανευρωπαϊκή έρευνα δείχνει πως η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για το περιβάλλον και την ανακύκλωση μετά την πανδημία του Covid-19.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts) και διεξήχθη από τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Lucid σε 14 χώρες, καταγράφει μια μεγάλη αλλαγή στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, το 86% πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να ανακυκλώνουμε στη μετά Covid-19 εποχή. Το 90% των Ελλήνων συμφωνεί με αυτή την άποψη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών –μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο– που συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων.

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετά Covid-19 εποχή Facebook Twitter

Το περιβάλλον πιο σημαντικό και από την οικονομία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά δεν θα έβαζαν την οικονομία πάνω από το περιβάλλον, αν θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 59%, στοιχείο με ιδιαίτερη βαρύτητα για μια χώρα που βίωσε δεκαετή οικονομική κρίση.

9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν την ανακύκλωση υποχρέωση όλων μας

Στην ερώτηση «Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για εσάς;», η ανακύκλωση είναι «πολύ ή εξαιρετικά σημαντική» για το 79% των Ευρωπαίων και για το 85% των Ελλήνων αντίστοιχα. Προσθέτοντας και το επιπλέον 13% των συμμετεχόντων που τη βρίσκουν αρκετά σημαντική, το άθροισμα των θετικών απαντήσεων στην Ελλάδα φτάνει το 98%.

Επίσης, το 92% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η ανακύκλωση είναι υποχρέωση όλων των πολιτών, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και το 95% των Ελλήνων. Τέλος, ένα συντριπτικό ποσοστό, που φτάνει το 91% των Ευρωπαίων, δηλώνει πως θα ήθελε να μπορεί να κάνει περισσότερα όσον αφορά στην ανακύκλωση, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 96%. Η ανάγκη αυτή του κόσμου να προσπαθήσει περισσότερο για την ανακύκλωση αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στις σχετικές απαντήσεις των πολιτών της Ισπανίας (92%), της Ρουμανίας (97%), της Ουγγαρίας (94%), της Ιταλίας (94%) και της Σερβίας (94%).

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετά Covid-19 εποχή Facebook Twitter

Ο Covid-19 δεν εμπόδισε τους Έλληνες να ανακυκλώνουν περισσότερο

Οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας λόγω Covid-19 έκαναν την ανακύκλωση δυσκολότερη για περίπου έναν στους δύο Έλληνες (45%). Παρά τις εμφανείς δυσκολίες όμως, επτά στους δέκα (70%) δήλωσαν ότι κατάφεραν να ανακυκλώσουν περισσότερο τους τελευταίους μήνες σε σχέση με πριν.

Σε σχέση με τις συνήθειες ανακύκλωσης, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους ανακυκλώνουν συχνά ή πάντα όλα τα είδη υλικών. Πιο αναλυτικά για την Ελλάδα, το 29% δηλώνει ότι ανακυκλώνει συχνά και το 47% όλα τα υλικά συσκευασίας, πάντα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στην ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου. Αυτήν τη στιγμή, ο μέσος όρος ανακύκλωσής τους στην Ευρώπη είναι στο 75%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 65% (πηγή: MPE and European Aluminium, 2017). Παρ' όλα αυτά, ένα 52% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα κουτιά αλουμινίου από ό,τι τώρα, ενώ ένα 38% θεωρεί πως πρέπει να ανακυκλώνεται το 100%.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM