Παλαιοντολόγος μπήκε με καλάμι ψαρέματος σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την έρευνά του

Παλαιοντολόγος μπήκε με καλάμι ψαρέματος σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την έρευνά του Facebook Twitter
0

Ο παλαιοντολόγος Nikolay G. Zverkov ήθελε πολύ να μάθει αν ο ιχθυόσαυρος Nannopterygius enthekiodon, ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών, ήταν παρόμοιος με τα απολιθώματα των θαλάσσιων ερπετών που μελετούσε. 

Υπήρχε όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: ο μόνος γνωστός σκελετός του είδους βρισκόταν σε μία γυάλινη θήκη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, τόσο ψηλά τοποθετημένος που ο Ρώσος ερευνητής δεν μπορούσε να τον παρατηρήσει με άνεση και προσοχή. 

Χωρίς να διστάσει, ο Zverkov πήρε ένα καλάμι ψαρέματος, έδεσε πάνω του μία κάμερα και τράβηξε στα «τυφλά» αναρίθμητες φωτογραφίες από το κατάλληλο ύψος. Όπως προέκυψε από τη μελέτη των φωτογραφιών, το από καιρό εξαφανισμένο πλάσμα των θαλασσών ήταν από τα πιο κοινά της εποχής του. 

Παλαιοντολόγος μπήκε με καλάμι ψαρέματος σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την έρευνά του Facebook Twitter
Nannopterygius enthekiodon. Το απολίθωμα στο Λονδίνο

Ο Zverkov είχε γυρίσει όλη την Ευρώπη ψάχνοντας για παρόμοια είδη με τα υδρόβια ερπετά που ζούσαν στις προϊστορικές θάλασσες, περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν. Καθώς οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην ξηρά, τα πλάσματα αυτά κολυμπούσαν σε θερμά και ρηχά νερά για περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια. 

Παρατηρώντας με την ησυχία του τις «αλιευμένες φωτογραφίες», ο ερευνητής ήταν επιτέλους σε θέση να διαπιστώσει πως το μήκους πέντε μέτρων Nannopterygius enthekiodon μοιραζόταν πολλά κοινά με απολιθώματα άλλων ζώων γύρω από τους αρκτικούς. 

Τις φωτογραφίες εξέτασε και η παλαιοντολόγος Megan L. Jacobs, του πανεπιστημίου Baylor και μαζί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα διαφορετικά είδη ανήκουν στο ίδιο γένος.

Στην δημοσίευση που έκανε ο Zverkov για το περιοδικό Zoological Journal της Linnean Society, ο παλαιοντολόγος πρότεινε την ανάγκη επανεκτίμησης των Ιουράσιων αυτών πλασμάτων που έζησαν στο βόρειο ημισφαίριο. Παράλληλα, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ένα νέο είδος, τον Nannopterygius borealis.

«Για δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι ο Nannopterygius ήταν ο πιο σπάνιος και ο λιγότερο γνωστός ιχθυόσαυρος στην Βρετανία», λέει ο Zverkov. Επιτέλους μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε τις σκελετικές λεπτομέρειες αυτών των μικρών ιχθυόσαυρων και πως ήταν πλάσματα κοινά. Η απάντηση ήταν πολύ κοντά μας και αυτό που χρειαζόταν ήταν ένα καλάμι ψαρέματος». 

Με πληροφορίες από Washington Post

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM