ΟΗΕ: Οι μισές χώρες του κόσμου είναι απροετοίμαστες για τις φυσικές καταστροφές

ΟΗΕ: Οι μισές χώρες του κόσμου είναι απροετοίμαστες για καταστροφές Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Παρόλο που οι ακραίες καιρικές και κλιματικές καταστροφές εντείνονται, οι μισές χώρες του κόσμου δεν διαθέτουν τα προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που απαιτούνται για να σωθούν ζωές, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε μια νέα έκθεση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ για τον καιρό και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών διαπίστωσαν ότι οι χώρες με ανεπαρκή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο οκτώ φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν πιο ισχυρά μέτρα.

Τα κατάλληλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, καταιγίδες ή άλλες καταστροφές επιτρέπουν τον σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων.

«Θα συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν θανατηφόρες καταστροφές» επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητές, ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερες καταστροφές που έχουν «εντεινόμενες και διαδοχικές επιπτώσεις», ανέφερε η σημερινή έκθεση.

Ως εκ τούτου, οι χώρες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων. Ωστόσο μόλις οι μισές χώρες του κόσμου διαθέτουν σήμερα τέτοιους μηχανισμούς, όπως αναφέρει η έκθεση.

Οι φτωχότερες περιοχές, συχνά οι πιο ευάλωτες σε κλιματικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές είναι οι χειρότερα εξοπλισμένες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο καταστάσεις που οδηγούν σε δυσμενείς πολλαπλές επιπτώσεις.

Επιπλέον, κάτω από τις μισές λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και μόνο το ένα τρίτο των αναπτυσσόμενων μικρών νησιωτικών κρατών διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων, ανέφερε η έκθεση.

Η Mami Mizutori, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, εξέφρασε την ανησυχία της για τα «σημαντικά κενά στην προστασία».

«Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει επειγόντως προκειμένου να σωθούν ζωές και περιουσιακά στοιχεία».

Καθώς οι απειλές αυξάνονται, όμως, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης συνέβαλαν εν τω μεταξύ στη σημαντική μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με καταστροφές.

Όπως ανακάλυψε η έκθεση του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από καταστροφές είχε σχεδόν διπλασιαστεί από 1.147 ανά 100.000 κατά μέσο όρο ετησίως μεταξύ 2005 και 2014, σε 2.066 από το 2012 έως το 2021.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά από καταστροφές ετησίως μειώθηκε από 1,77 ανά 100.000 άτομα σε 0,84, αντίστοιχα.

Η Mami Mizutori επεσήμανε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες των μουσώνων στο Πακιστάν, οι οποίες βύθισαν το ένα τρίτο της χώρας με τον απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται σε σχεδόν 1.700.

Ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σημείωσε.

Ο ΟΗΕ θέλει όλες οι χώρες να θέσουν σε εφαρμογή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εντός πέντε ετών και να παρουσιάσουν ένα ένα σχέδιο δράσης κατά τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 του Νοεμβρίου στην Αίγυπτο.

«Όσοι έχουν κάνει ελάχιστα που οδηγεί σε κλιματική κρίση είναι εκείνοι που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», είπε ο Γκουτέρες.

Με πληροφορίες του AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ