Οι αγριόγατες ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αγγλία για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, σύμφωνα με οργάνωση προστασίας της άγριας ζωής.

 

Το Wildwood Trust σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν περιοχές όπου θα ζώα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν. Σύμφωνα με τον οργανισμό η επιστροφή των αρπακτικών, που οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση στην Αγγλία και στην Ουαλία «μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων».

 

Οι επιστήμονες που εργάζονται με το Wildwood Trust εξετάζουν παράλληλα το πώς θα διαχειριστούν πιθανές ενστάσεις από αγρότες και ιδιοκτήτες κατοικίδιων. «Ο στόχος μας είναι να επιστρέψει ένας βιώσιμος και αυτοσυντηρούμενος πληθυσμός από αγριόγατες στο προηγούμενο εύρος του», ανέφερε η Λάουρα Γκάρντνερ, διευθύντρια του οργανισμού.

 

Υπολογίζεται πως περίπου 300 αγριόγατες παραμένουν στη Σκοτία αλλά έχουν «εκλείψει λειτουργικά» εξαιτίας της διασταύρωσης με οικιακές γάτες. Η ευρωπαϊκή αγριόγατα εξακολουθεί να εντοπίζεται σε περιβάλλοντα στην ήπειρο αλλά στην Αγγλία και στην Ουαλία «κυνηγήθηκε και διώχθηκε μέχρι που εξαφανίστηκε».

 

Ο οργανισμός σχεδιάζει να δημιουργήσει δέκα περιφραγμένους χώρους για την αναπαραγωγή των ζώων. Παρότι η απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον αργεί ακόμη το Wildwood Trust ελπίζει να ξεκινήσει την αναπαραγωγή όταν χτιστούν οι χώροι. Όσα ζώα γεννηθούν πριν αποφασιστεί η περιοχή που οι αγριόγατες θα απελευθερωθούν θα μεταφερθούν στη Σκωτία όπου ανάλογο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αγριόγατες θα επιτρέψουν σε άλλα ήδη να αναπτυχθούν καθώς θα κυνηγούν κουνέλια και άλλα τρωκτικά και θα ανταγωνίζονται άλλους θηρευτές όπως οι αλεπούδες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Exeter συμμετέχουν στο εγχείρημα ενώ φοβούνται πιθανές διενέξεις με ιδιοκτήτες οικόσιτων γατών, αγρότες αλλά και  ερασιτέχνες σκοπευτές.

 

Το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει πως δεν απαιτείται προς το παρόν ειδική άδεια για την απελευθέρωση των συγκεκριμένων ζώων, ωστόσο εγχειρήματα όπως αυτό πρέπει να συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα ζώα όπως επίσης και τα «κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα».
 

Με πληροφορίες από BBC