ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ο μετεωρολόγος Zιακόπουλος εξηγεί γιατί οι Αλκυονίδες θα γίνονται όλο και περισσότερες

Ο μετεωρολόγος Zιακοπουλος εξηγεί γιατί οι Αλκυονίδες θα γίνονται όλο και περισσότερες Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Οι Αλκυονίδες ημέρες θα γίνονται όλο και περισσότερες, γράφει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος εξηγώντας ότι με την αλλαγή του καιρού δεν μπορεί πλέον να γίνεται αναφορά σε μεμονωμένες καλές ημέρες μέσα στο χειμώνα. 

Οι ηλιόλουστες Αλκυονίδες ημέρες με τους ασθενείς ανέμους και το ήπιο και ευχάριστο περιβάλλον έχουν πάψει να είναι η εξαίρεση σε έναν κατά τα άλλα ψυχρό χειμώνα, γράφει ο Δημήτρης Ζιακόπουλος και προσθέτει ότι αντιθέτως, αυτό που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ως σπάνιο φαινόμενο έχει γίνει ο κανόνας μέσα στο χειμώνα. 

Όσον αφορά στην επιστημονική όψη του φαινομένου, στις Αλκυονίδες ημέρες επικρατούν επίμονες υψηλές πιέσεις ενώ το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις μεσογειακές χώρες. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι Αλκυονίδες συναντώνται έντονα στην Αθήνα χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει άλλες περιοχές. 

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια μέρα ως Αλκυονίδα δεν είναι τόσο συγκεκριμένα όσο σε φαινόμενα όπως ο καύσωνας. Το σημαντικό όμως ζήτημα που θέτει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος είναι ότι πλέον οι Αλκυονίδες είναι περισσότερες από τις χειμωνιάτικες μέρες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια

«Με την απορρύθμιση του κλίματος, οι αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας θα γίνουν συνηθέστερες, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των αλκυονίδων ημερών. Τις δεκαετίες που έρχονται, αυτές που ο τόπος μας κι εμείς θα αποζητούμε δεν θα είναι οι αλκυονίδες ημέρες. Οι υάδες και οι νιφετώδεις ημέρες θα είναι», εξηγεί ο μετεωρολόγος. 

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υγρότοποι: οι φυσικοί παράδεισοι που απειλούνται

Περιβάλλον / Υγρότοποι: οι φυσικοί παράδεισοι που απειλούνται

Την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων που είναι σήμερα μας θυμίζει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), παραθέτοντας πληροφορίες για το πολύτιμο μωσαϊκό αυτών των οικοσυστημάτων στη χώρα μας, στην οποία βρίσκονται δέκα υγρότοποι διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη σύμβαση Ραμσάρ.
NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Περιβάλλον / Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Αντί να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, εκατοντάδες πλοία από τα μέσα Δεκεμβρίου πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής
NEWSROOM
Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM