Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 160 ετών για την Αθήνα

Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 160 ετών για την Αθήνα Facebook Twitter
Η μέση θερμοκρασία στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν 13°C τον φετινό χειμώνα
0

Ο φετινός χειμώνας 2023-2024 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 160 ετών για την Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως είναι γνωστό, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος παγκοσμίως, στη Μετα-βιομηχανική Εποχή, δηλαδή από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπου καταγράφεται συστηματικά η θερμοκρασίας στον πλανήτη. Μάλιστα, η μέση θερμοκρασία του 2023 ήταν κατά 1,45°C υψηλότερη από την προ-βιομηχανική περίοδο, μία τιμή εξαιρετικά κοντά στο ανώτερο όριο του 1,5°C που έχει θέσει η παγκόσμια κοινότητα ως στόχο για το 2050. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η επικράτηση του φαινομένου El Niño που επηρεάζει τη θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, από τα μέσα του 2023, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια θέρμανση συνέβαλαν στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές θερμοκρασίας του 2023.

Αντίστοιχα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας μελέτησε τα στοιχεία του 2023 για την Αθήνα, καταλήγοντας στο ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η μέση θερμοκρασία στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν 13°C κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με τη μέση μέγιστη ίση με 16,7°C και μέση ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία ίση με 10,3°C. Στις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα 2023-2024 έχουν συμβάλει οι θερμοκρασίες όλων των μηνών, αλλά κυρίως του Δεκεμβρίου 2023 και του Φεβρουαρίου 2024. Οι πρόσφατοι χειμώνες (της τελευταίας 10ετίας), 2020-2021 και 2015-2016 κατατάσσονται επίσης στους θερμότερους όλων των εποχών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ο ιδιαίτερα θερμός ιστορικός χειμώνας 1935-1936, υπενθυμίζοντας το ρόλο και άλλων φυσικών παραγόντων κλιματικής μεταβλητότητας.

Συνολικά, το 2023 η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα ήταν ίση με 19,8 °C, ήταν κατά 2,3 °C θερμότερη σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο (1860-1900) και κατά 1,3°C θερμότερη από τη μέση ετήσια θερμοκρασία της πιο πρόσφατης κλιματικής περιόδου, 1991-2020. Επιπλέον, η πρόσφατη δεκαετία 2014-2023 ήταν κατά 1,7 °C θερμότερη από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1860-1900 στην Αθήνα. Διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα του 2024, και με τις συνθήκες El Niño να διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη, συνεχίζεται η καταγραφή ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus, ο Ιανουάριος 2024 ήταν επίσης ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Πίνακας με τη θερμοκρασία στην Αθήνα

Την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογράφουν οι ερευνητές Δρ Δήμητρα Φουντά, Διευθύντρια Ερευνών ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ Γιώργος Καταβούτας, IΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Φραγκίσκος Πιέρρος (MSc), ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM