Νέα Ζηλανδία: Ο ιερός ποταμός των Μαορί που «αναγνωρίστηκε ως νομικό πρόσωπο»

Νέα Ζηλανδία: Ο ιερός ποταμός των Μαορί που «αναγνωρίστηκε ως νομικό πρόσωπο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikipedia
0

To 2017 η Νέα Ζηλανδία αναγνώρισε ως νομικό πρόσωπο τον ποταμό Whanganui και έκτοτε πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά της σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον.  

Ο ποταμός ξεκινάει ταξίδι του, μήκους 290 χιλιομέτρων, από τη χιονισμένη βορειοδυτική πλευρά του ενεργού ηφαιστείου του όρους Tongariro, και ακολουθεί μία ελικοειδή πορεία, ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και βουνά, μέχρι να συναντήσει τη Θάλασσα της Τασμανίας. Ο ποταμός χαίρει μεγάλου σεβασμού από τις φυλές των Whanganui που πήραν το όνομά τους και «άντλησαν την δύναμή τους» από αυτόν.  Ο ποταμός αναγνωρίστηκε ως νομικό πρόσωπο, και με αυτόν τον τρόπο έκλεισε μία από τις πλέον μακροχρόνιες δικαστικές υποθέσεις της Νέας Ζηλανδίας.

Οι Μαορί, οι αυτόχθονες της Νέας Ζηλανδίας, έδωσαν μία μάχη για τη νομική προστασία του ποταμού, που η διάρκειά της ξεπέρασε τα 160 χρόνια. Οι φυλές Whanganui έχουν αναπτύξει μία βαθιά σύνδεση με αυτή την ποτάμια οδό για τουλάχιστον 880 χρόνια, 700 χρόνια πριν φθάσουν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι. Σε αυτόν τον υδάτινο δρόμο που ταξίδευαν με κανό, οι Whanganui είχαν στηρίξει μεγάλο μέρος της εύρεσης της τροφής και έχτισαν τα χωριά τους στις όχθες του. Στην κουλτούρα των Μαορί οι tupuna, ή «οι πρόγονοι», ζούσαν σε έναν φυσικό κόσμο και η προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και των προηγούμενων γενεών, αποτελούσε κοινοτικό καθήκον. Πίστευαν ακόμη ότι οι άνθρωπο και το νερό συνδέονταν στενά μεταξύ τους με ένα παραδοσιακό ρητό να λέει: «Εγώ είναι ο ποταμός, ο ποταμός είμαι εγώ».

Η αναγνώριση του Whanganui ως νομικό πρόσωπο σημαίνει ότι όποιος τον βλάπτει βλάπτει και τη φυλή. Ο ποταμός μπορεί να μηνύσει οτιδήποτε βλάπτει ή απειλεί τα νερά του, όπως η ρύπανση και οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες. Παράλληλα σημαίνει ότι μπορεί να κατέχει περιουσιακά στοιχεία, να συνάπτει συμβάσεις και να εναχθεί. 

 

Περιβαλλοντολόγοι μελετούν αυτόν τον τρόπο προστασίας της φύσης τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970. Στο βιβλίο του "Should Trees Have Standing?" ο Αμερικανός καθηγητής νομικής Christopher D Stone υποστήριξε ότι τα περιβαλλοντικά συμφέροντα πρέπει να αναγνωρίζονται πέρα από τα ανθρώπινα. Το έργο του επηρέασε τους Μαορί ακαδημαϊκούς James Morris και Jacinta Ruru που συνυπέγραψαν το "Giving Voice to Rivers" το οποίο υποστήριξε πως τα ποτάμια στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να αποκτήσουν νομικό πρόσωπο.

 

Ο ποταμός Whanganui δεν είναι ο μόνος φυσικός πόρος που αποκτά νομικό πρόσωπο στη Νέα Ζηλανδία. Είχε προηγηθεί το 2014 το πάρκο Te Urewera, προγονική εστία των Tuhoe. Το Όρος Taranaki, ιερό για τους Μαορί, ακολούθησε το 2018. Η απόφαση όμως για τον Whanganui είναι ίσως η πιο σημαντική καθώς άνοιξε τον δρόμο για να αναγνωριστεί ανάλογο καθεστώς στους ποταμούς Γάγγη και Γιαμούνα στην Ινδία όπως και σε όλους τους ποταμούς του Μπαγκλαντές. Η Ινδία ωστόσο ανακάλεσε την απόφαση λίγο αργότερα. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ