Μια γιγαντιαία χελώνα, η οποία θεωρείται θρύλος για τους επιστήμονες, καθώς της πιστώνουν την αποφυγή της εξαφάνισης του είδους της, επιστρέφει στην άγρια φύση, στα νησιά Γκαλαπάγκος.

 

Ο Ντιέγκο ήταν ανάμεσα σε 14 αρσενικές χελώνες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα αναπαραγωγής στο νησί Santa Cruz. Το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, παράγοντας πάνω από 2.000 γιγάντιες χελώνες από τότε που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960.

 

Η λίμπιντο και η σεξουαλική δράση του Ντιέγκο, αποτελούν τους κύριους λόγους, λένε οι επιστήμονες. Η χελώνα ηλικίας 100 ετών έχει προσφέρει στο είδος εκατοντάδες απογόνους, περίπου 800 εκτιμούν οι επιστήμονες.

 

Μοναδικό πλάσμα - Μια γιγαντιαία χελώνα 100 ετών έγινε θρύλος σώζοντας το είδος της από εξαφάνιση

 

Το πρόγραμμα έχει πλέον τελειώσει και ο Ντιέγκο θα επιστρέψει στο νησί της Española τον Μάρτιο, δήλωσε η υπηρεσία των Εθνικών Δρυμών του Γκαλαπάγκος (PNG).

 

Ο Ντιέγκο θα γίνει μέρος του πληθυσμού των 1.800 χελώνων ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον το 40% αυτών τον έχουν πατέρα. «Έχει συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό στη γενεαλογία  στην Española», δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου Jorge Carrion, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 

Περίπου 50 χρόνια πριν, ζούσαν μόνο δύο αρσενικά και 12 θηλυκά του είδους του Ντιέγκο στο νησί. Για να σωθεί το είδος του, το Chelonoidis hoodensis, ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια ενώ εκτιμάται πως πριν από 80 χρόνια τον είχαν αιχμαλωτίσει από την άγρια φύση.

 

Ο Ντιέγκο βρίσκεται σε καραντίνα πριν την θριαμβευτική επιστροφή στην πατρίδα του η οποία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα μέρη των Γκαλαπάγκος. Οι τουρίστες ανά τον κόσμο ταξιδεύουν εκεί για να δουν τη βιοποικιλότητα και τις διάσημες παγκοσμίως χελώνες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr