Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Μία μεγάπτερη φάλαινα έκανε ταξίδι - ρεκόρ από τη Νότια Αμερική μέχρι την Αφρική, συμπληρώνοντας σχεδόν την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της.

Η φάλαινα διέσχισε πάνω από 13.000 χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσει από τη μία ήπειρο στην άλλη, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν πως είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ, για μια φάλαινα. Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science, παρουσίασε στοιχεία με τις κινήσεις της αρσενικής φάλαινας, η οποία αρχικά εντοπίστηκε κοντά στις ακτές της Κολομβίας και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, βρέθηκε κοντά στη Ζανζιβάρη.

Ο βιολόγος φαλαινών με έδρα το Πανεπιστήμιο Southern Cross, δήλωσε ότι η απόσταση που διανύθηκε ήταν ασυνήθιστη, σχεδόν διπλάσια από την τυπική μετανάστευση, υποδηλώνοντας ότι η φάλαινα κατέληξε πολύ έξω από τη συνήθη περιοχή αλλά και τον πληθυσμό της.

Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη στο «Happywhale», μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους ερευνητές, τους επιστήμονες και τους παρατηρητές φαλαινών, να καταγράφουν θεάσεις και στη συνέχεια να αναγνωρίζουν μεμονωμένες φάλαινες από τα πτερύγιά τους, χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη μορφή αναγνώρισης προσώπου. Η ουρά μιας φάλαινας, ή το «αποτύπωμα πτερυγίου», είναι τόσο μοναδικό και αναγνωρίσιμο όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. «Είναι σαν ένα πανό πέντε μέτρων της ταυτότητάς τους», δήλωσε ο βιολόγος, επισημαίνοντας ότι η κάθε μία έχει τα δικά της διαφορετικά σχέδια, χρωματισμούς και ουλές.

Η επιστήμονας φαλαινών δρ. Vanessa Pirotta, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «λαμπρό παράδειγμα» συνδυασμού της επιστήμης και της τεχνολογίας. «Υπήρχαν πολλά που δεν ήταν ακόμη γνωστά για τις φάλαινες. Είναι πάντα «αναζωογονητικό» και ταυτόχρονα υπέροχο, ειδικά στην καριέρα μου, να ακούω αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες που τεκμηριώνονται στην επιστημονική βιβλιογραφία», συμπλήρωσε. Η δρ. Vanessa Pirotta είναι συγγραφέας του βιβλίου «Humpback Highway», το οποίο πήρε τον τίτλο του από τη μεταναστευτική διαδρομή των πληθυσμών φαλαινών του συγκεκριμένου είδους, κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών της Αυστραλίας.

«Έρχονται στα ύδατα της Αυστραλίας γενικά για να αναπαραχθούν ή να γεννήσουν. Και στη συνέχεια επιστρέφουν και μεταναστεύουν προς τα νότια ύδατα για να τραφούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δική της έρευνα παρακολούθησης μίας μεγάπτερης φάλαινας, έδειξε ότι οι συχνά δεν «τηρούν το σενάριο». «Μερικές φορές, αντί να κατευθυνθεί προς τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, πήγαινε προς τη Νέα Ζηλανδία», συνέχισε. Οι ερευνητές ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη αν αυτή η τεχνολογία αποκαλύπτει περισσότερα για τις υπάρχουσες κινήσεις των φαλαινών ή αν τα ασυνήθιστα μοτίβα αντανακλούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Μαθαίνουμε πολύ περισσότερα επειδή έχουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστορίες που μπορούμε να πούμε για τις φάλαινες, είναι πιο συνδεδεμένες σε παγκόσμιο επίπεδο από ποτέ άλλοτε», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM