Λιμνόφιδο: Το φίδι της Κρήτης που προσποιείται το νεκρό για να γλιτώσει

Λιμνόφιδο: Το φίδι της Κρήτης που προσποιείται το νεκρό για να γλιτώσει από τους κινδύνους Facebook Twitter
Φωτ: Μ. Δρετάκης/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
0

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για το Λιμνόφιδο (Natrix tesselata) που εξαπλώνεται και στην Κρήτη είναι το γεγονός πως, αν κινδυνεύσει, προσποιείται το νεκρό και σε ορισμένες περιπτώσεις βγάζει και αίμα από το στόμα.

Πρόκειται για ένα φίδι μεσαίου μεγέθους φίδι, με μήκος αρσενικών έως 90 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα θηλυκά μπορεί να φτάσουν τα 120 εκατοστά. Λεπτό επίμηκες κεφάλι με τα ρουθούνια και τα μάτια τοποθετημένα σχετικά ψηλά, κάτι που τους επιτρέπει να αναπνέουν και να βλέπουν ευκολότερα στο νερό. Ποικίλος χρωματισμός σε τόνους του γκρι και του πράσινου με μαύρες, κανονικά διατεταγμένες κηλίδες στη ράχη.

Πρόκειται για υδρόβιο είδος που μπορεί να βρεθεί σε περιοχές με στάσιμα νερά αλλά και σε ποτάμια. Παρότι έχει βρεθεί μέχρι τα 2.200 μέτρα υψόμετρο, είναι πιο κοινό στις περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Κολυμπάει πολύ καλά και μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ημερόβιο είδος το οποίο περνάει αρκετό χρόνο στον ήλιο για να θερμανθεί πριν μπει στο νερό.

Το καλοκαίρι εγκαταλείπει το νερό το σούρουπο ή νωρίς την νύχτα. Τρέφεται κυρίως με ψάρια και λιγότερο με αμφίβια. Ζευγαρώνει τον Απρίλιο και τα θηλυκά γεννούν τον Ιούνιο 5-25 αυγά σε υγρό χώμα ή σε βλάστηση σε αποσύνθεση. Αν κινδυνεύσει προσποιείται το νεκρό και σε ορισμένες περιπτώσεις βγάζει και αίμα από το στόμα.

Η κατάσταση διατήρησης του είδους χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική.

Πηγή: Άτλας αμφίβιων και ερπετών της Ελλάδας

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ