Λαγοί κανίβαλοι - Τα ντοκουμέντα που αποκάλυψαν πρώτη φορά το μυστικό της σπάνιας συμπεριφοράς

Λαγοί κανίβαλοι - Τα ντοκουμέντα που αποκάλυψαν πρώτη φορά το μυστικό της σπάνιας συμπεριφοράς Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά, εικόνες ντοκουμέντο αποκαλύπτουν πως κάποιοι λαγοί έχουν όρεξη για κρέας και είναι επίσης κανίβαλοι.

Οι λαγοί του χιονιού, στα εδάφη Yukon του Καναδά, τρώνε κρέας για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια μεγάλων και έντονων χειμώνων σε ένα από τα πιο κρύα μέρη της Γης.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα θηλαστικά τρέφονται αποκλειστικά με βλάστηση, αλλά όταν το χιόνι καλύπτει το τοπίο και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους μείον 30, πεινασμένοι λαγοί τρέφονται από κουφάρια πουλιών ή και άλλων λαγών.

Το υλικό το οποίο παρουσιάζει το National Geographic, έχει επίσης καταγράψει λαγούς να τρέφονται από κουφάρι λύγκα, τον κύριο θηρευτή τους, λέει ο Michael Peers από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον, ο οποίος ηγήθηκε μιας νέας μελέτης για το φαινόμενο.

«Ήταν συγκλονιστικό όταν το είδαμε για πρώτη φορά», λέει ο Peers, ο οποίος πιστεύει ότι οι λαγοί αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεϊνών τους σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δηλώνει πως κανείς δεν είχε ιδέα πως κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία τους λαγούς που έτρωγαν κρέας, αφού εγκατέστησαν κάμερες δίπλα σε σφάγια λαγών με στόχο να καταγράψουν τη συμπεριφορά αρπακτικών. Στα δυόμισι χρόνια της καταγραφής υπήρξαν πολλά περιστατικά με λαγούς που έφαγαν από τα σφάγια.

Οι εκπληκτικές εικόνες δείχνουν ότι τα ζώα δεν ταξινομούνται αποκλειστικά ως φυτοφάγα ή σαρκοφάγα και ότι οι λαγοί τρώνε κανονικά κρέας, υπό συνθήκες.

Οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει λαγούς που τρώνε κρέας - και την τάση τους για βία - ήδη από το 1921, αλλά αυτές οι αναφορές δεν είχαν ποτέ συνοδευτεί από υλικό και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει υλικό στην κάμερα.

Μια από τις πιο περίεργες ανακαλύψεις μεταξύ των πρόσφατων δεδομένων, λέει ο Peers, είναι ότι τα λαγοί τρώνε τα φτερά από τα σφάγια ενός είδους πέρδικας. Δεν είναι γνωστό πώς τα στομάχια τους είναι σε θέση να αφομοιώσουν τα φτερά, τα οποία μπορεί να είναι πηγή ινών. 

Η σκόπιμη κατάποση των φτερών - που είναι κυρίως φτιαγμένα από κερατίνη και περιέχουν λίγες πρωτεΐνες - είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη μεταξύ των θηλαστικών, λένε οι επιστήμονες.

Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει ήταν το πώς οι λαγοί υπερασπίζονταν τα σφάγια τους από άλλους λαγούς.

Οι επιστήμονες θα συνεχίζουν την έρευνά τους για τους λαγούς και τις διατροφικές τους συνήθειες υπό τα νέα δεδομένα.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα

Ρεπορτάζ / Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Βίλες πάνω στο κύμα και ροκάνισμα της προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κρύβει δεκάδες ακόμη φωτογραφικές διατάξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ