Κονγκό: Απαγωγείς άρπαξαν τρία μωρά χιμπατζήδες και ζητούν λύτρα - «Για πρώτη φορά στον κόσμο»

Κονγκό: Απαγωγείς άρπαξαν τρία μωρά χιμπατζήδες και ζητούν λύτρα - «Για πρώτη φορά στον κόσμο» Facebook Twitter
0

Άγνωστοι απήγαγαν τρία μωρά χιμπατζήδες από καταφύγιο ζώων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αξιώνοντας λύτρα για να μην τα βλάψουν. 

«Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που μωρά πρωτεύοντα απάγονται για λύτρα» σημειώνει ο Φρανκ Σαντερό, ιδρυτής του καταφυγίου Young Animals Confiscated in Katanga (ή JACK στα γαλλικά) που βρίσκεται στο Λουμπουμπάσι, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Ζάμπια - βασική οδός λαθρεμπορίου προς τη Νότια Αφρική. 

Οι απαγωγείς εισέβαλαν στο καταφύγιο τα ξημερώματα της 9η Σεπτεμβρίου, άρπαξαν τα τρία από τα πέντε μωρά που είχαν διασωθεί φέτος, με τα άλλα δύο να τα βρίσκει αργότερα ο Σαντερό κρυμμένα στην κουζίνα. 

Μία ώρα μετά, η σύζυγος του ιδιοκτήτη έλαβε τρία μηνύματα και ένα βίντεο με τα μωρά από τους απαγωγείς, οι οποίοι απειλούν να τα βλάψουν αν ο Σαντερό δεν πληρώσει τα λύτρα. 

«Προφανώς, μας είναι αδύνατο να πληρώσουμε τα λύτρα. Όχι μόνο δεν έχουμε τα λεφτά, αλλά πρέπει να καταλάβετε πως, αν ακολουθήσουμε το δρόμο τους, θα το ξανακάνουν σε δύο μήνες και επιπλέον δεν έχουμε καμία εγγύηση πως θα μας επιστρέψουν τα μωρά μας» αναφέρει ο ίδιος. 

Ο Σαντερό εξέφρασε την ανησυχία του πως, στην περίπτωση απόδοσης των λύτρων, θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλα καταφύγια. «Υπάρχουν 23 καταφύγια σε όλη την ήπειρο που κάνουν κάτι τέτοιο. Αν πληρώσουμε, δημιουργούμε προηγούμενο και θα δώσουμε ιδέες και σε άλλους να κάνουν το ίδιο, οπότε πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί» ανέφερε. 

 Όπως παραδέχεται ο Σαντερό, η ανησυχία τους για τα μωρά εντείνεται καθώς οι απαγωγείς έχουν δύο εβδομάδες να δώσουν σημεία ζωής. 

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη ζωή μας, είμαστε συντετριμμένοι» λέει ο ίδιος. 

Σημειώνεται πως πολλά από αυτά τα μωρά καταλήγουν σε πλούσιους αγοραστές που θέλουν εξωτικά κατοικίδια στα σπίτια τους, σύμφωνα με τον Σαντερό. 

«Δεν κατανοούν τις συνέπειες των πράξεών τους καθώς για ένα μωρό που φτάνει στα χέρια τους, έχουν σκοτωθεί προηγουμένως τουλάχιστον άλλοι δέκα» λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως για να πιάσουν ένα μωρό στη ζούγκλα, πρέπει πρώτα να σκοτώσουν όλη την οικογένεια, των 8-10 μελών, που θα το υπερασπιστεί. 

Για την «απάνθρωπη, αφύσικη, πρώτη στο είδος της στη χώρα» απαγωγή, ο σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος, Μισέλ Κογιακπά ανέφερε πως «δε θα ενδώσουμε», διατάσσοντας έρευνα σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν και να συλληφθούν οι απαγωγείς.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο καταφύγιο ζώων γίνεται στόχος. Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία του, το 2006, άγνωστοι εισέβαλαν τη νύχτα, πυρπολώντας το ενδιαίτημα των χιμπατζήδων και σκοτώνοντας δύο από τους πέντε που βρίσκονταν εκεί. 

Τον Σεπτέμβριο του 2013, το κέντρο εκπαίδευσης του χώρου πυρπολήθηκε, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ