Κομισιόν: Πρόγραμμα για 100 κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις- Οι 6 ελληνικές που επιλέχθηκαν

Κομισιόν: Πρόγραμμα για 100 κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις- Οι 6 ελληνικές που επιλέχθηκαν Facebook Twitter
0

Πρόγραμμα για κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις έως το 2030 ανακοίνωσε η Κομισιόν. Για αυτό επελέγησαν 100 πόλεις, ανάμεσά τους έξι ελληνικές. 

Η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα είναι ανάμεσα στις 100 πόλεις που επελέγησαν για το πρόγραμμα «Cities Mission» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από την Κύπρο επελέγη η Λεμεσός. 

Η λίστα περιλαμβάνει πόλεις και από τις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ, όπως και από άλλα 21 κράτη που σχετίζονται ή είναι πιθανό με το πρόγραμμα Horizon Europe. Συνολικά, 377 πόλεις έκαναν αίτηση και οι 100 που επελέγησαν αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού της ΕΕ. 

Στις αστικές περιοχές ζει το 75% των πολιτών της ΕΕ. Παγκοσμίως, αυτές οι περιοχές καταναλώνουν πάνω από το 65% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ παράλληλα ευθύνονται για πάνω από το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την Κομισιόν. Για αυτό είναι σημαντικό οι πόλεις να λειτουργούν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, προκειμένου να βοηθήσουν άλλες περιοχές στη μετάβασή τους, ώστε να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2050, συμπληρώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

«Η πράσινη μετάβαση σημειώνει πρόοδο σε όλη την Ευρώπη. Όμως, υπάρχει ανάγκη πάντα για πρωτοπόρους, οι οποίοι θέτουν ακόμη υψηλότερους στόχους. Αυτές οι πόλεις μας δείχνουν τον δρόμο για ένα πιο υγιεινό μέλλον. Τις υποστηρίζουμε σε αυτό. Ας ξεκινήσουμε τη δουλειά σήμερα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Το Cities Mission θα λάβει 360 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση από το Horizon Europe για την περίοδο 2022-23, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενέργειες καινοτομίας για την κλιματική ουδετερότητα. Αυτές θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον πράσινο αστικό σχεδιασμό.  

Τα οφέλη για τις πόλεις του προγράμματος περιλαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από ειδική πλατφόρμα, πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης και η δυνατότητα να ενταχθούν σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά πρότζεκτ. Επίσης το πρόγραμμα παρέχει ευκαιρίες δικτύωσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στις πόλεις, όπως και υποστήριξη για να συμμετάσχουν οι πολίτες στην αποστολή. 

Τώρα, η Κομισιόν θα καλέσει τις 100 πόλεις να αναπτύξουν μεταξύ άλλων ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν οι πολίτες, οι ερευνητικοί οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Περιβάλλον / Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή καθίζηση του εδάφους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ - Αιτίες η κλιματική αλλαγή, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η πυκνότητα πληθυσμού και υποδομών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ