Δεκάδες χιλιάδες νέοι βγαίνουν στους δρόμους με ένα σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου: δράστε τώρα για να σώσουμε τον πλανήτη μας και το μέλλον μας από τoν κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

 

Οι μαθητές έχουν αντιληφθεί κάτι που φαίνεται να διαφεύγει από πολλούς μεγαλύτερους τους: αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και χάνουμε. Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου και η καθυστέρηση της δράσης είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνη με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η γενιά μου απέτυχε  να ανταποκριθεί κατάλληλα στη δραματική πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό γίνεται έντονα αντιληπτό από τους νέους. Δεν είναι περίεργο που είναι θυμωμένοι.

 

Παρά τα χρόνια συζητήσεων, οι παγκόσμιες εκπομπές φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μας είναι η υψηλότερη εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια.

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα τέσσερα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί και οι χειμερινές θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν κατά 3°C από το 1990.

 

Το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν και αρχίζουμε να βλέπουμε τις απειλητικές για τη ζωή συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των καυσώνων και των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια.

 

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι στο πλευρό μας. Οι ταχείες κλιματικές λύσεις μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να προστατέψουν το περιβάλλον μας.

 

Ευτυχώς, έχουμε τη Συμφωνία των Παρισίων, ένα οραματικό, βιώσιμο, προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο που καθορίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η κλιματική απορρύθμιση και να αντιστραφεί ο αντίκτυπός της. Όμως η ίδια η συμφωνία δεν έχει νόημα χωρίς μία φιλόδοξη δράση.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αργότερα φέτος καλώ τους ηγέτες του κόσμου σε μία Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση. Καλώ όλους τους ηγέτες να έρθουν στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο με σαφή και ρεαλιστικά σχέδια για την ενίσχυση των καθορισμένων εθνικών συνεισφορών τους μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 45% την επόμενη δεκαετία, και μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, η κοινωνία των πολιτών, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι διεθνείς οργανισμούς με στόχο την ανάπτυξη φιλόδοξων λύσεων σε έξι τομείς: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώσεις εκπομπών, βιώσιμες υποδομές, βιώσιμη γεωργία και διαχείριση δασών και ωκεανών, αντίσταση στις κλιματικές επιπτώσεις και επένδυση στην πράσινη οικονομία.

 

Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν ότι εάν δράσουμε τώρα, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα μέσα σε 12 χρόνια και να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5°. Αλλά αν συνεχίσουμε τη σημερινή μας πορεία, οι συνέπειες είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

 

Ενώ η δράση για το κλίμα είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση μίας υπαρξιακής απειλής, έχει επίσης ένα κόστος.

 

Επομένως, τα σχέδια δράσης δεν πρέπει να δημιουργήσουν νικητές και ηττημένους ή να αυξήσουν την οικονομική ανισότητα. Πρέπει να είναι δίκαια και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες για όσους έχουν δεχτεί τις αρνητικές επιπτώσεις, στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης.

 

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι στο πλευρό μας. Οι ταχείες κλιματικές λύσεις μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να προστατέψουν το περιβάλλον μας.

 

Οι νέες τεχνολογίες και οι τεχνικές λύσεις μηχανικής παράγουν ήδη ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από την οικονομία που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

 

Ο ήλιος και ο άνεμος  είναι πλέον οι φθηνότερες πηγές ενέργειας σε σχεδόν όλες τις μεγάλες οικονομίες. Πρέπει όμως να θέσουμε σε κίνηση ριζικές αλλαγές.

 

Αυτό σημαίνει την κατάργηση των επιχορηγήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και τη γεωργία υψηλών εκπομπών και τη μετάβαση προς την ανανεώσιμη ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις κλιματικά έξυπνες πρακτικές.

 

Αυτό σημαίνει την τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα που αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος των εκπομπών, από τον κλιματικό κίνδυνο έως τους κινδύνους για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση του κλεισίματος των εργοστασίων άνθρακα και την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας με πιο υγιείς εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε η μετατροπή να είναι δίκαια, χωρίς αποκλεισμούς, και κερδοφόρα.

 

Υπάρχει μία δυναμική που διαμορφώνεται. Οι άνθρωποι ακούνε και υπάρχει μια νέα αποφασιστικότητα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων. Η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την οικοδόμηση του μέλλοντος που χρειαζόμαστε.

 

Θα κλείσω με ένα μήνυμα προς τις νέες γυναίκες και άνδρες που συμμετέχουν στις πορείες. Ξέρω ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και το κάνουν.

 

Σήμερα, πολλοί από εσάς ανησυχείτε και φοβάστε για το μέλλον και εγώ καταλαβαίνω τις ανησυχίες και την οργή σας. Αλλά ξέρω ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή για τεράστια επιτεύγματα. Οι φωνές σας μου δίνουν ελπίδα.

 

Όσο περισσότερο βλέπω τη δέσμευση και τον ακτιβισμό σας, τόσο πιο σίγουρος είμαι ότι θα κερδίσουμε. Μαζί, με τη βοήθειά σας και χάρη στις προσπάθειες σας, μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε αυτήν την απειλή και να δημιουργήσουμε έναν καθαρότερο, ασφαλέστερο, πιο πράσινο κόσμο για όλους.