Ο Ουχούρου Κενυάτα, πρόεδρος της Κένυας, εξέδωσε διάταγμα για να σωθεί μία αιωνόβια συκιά η οποία θα ξεριζωνόταν καθώς στην περιοχή αναπτύσσεται αυτοκινητόδρομος που χρηματοδοτείται από κινεζική εταιρεία. 

 

Στο προεδρικό διάταγμα, το δέντρο, που έχει το ύψος ενός τετραώροφου κτιρίου, περιγράφεται ως «φάρος της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής της Κένυας». Το σύκο θεωρείται ιερό μεταξύ για τη φυλή των Kikuyu, την πολυπληθέστερη της Κένυας.

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN ο αυτοκινητόδρομος, δυτικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, θα αναπτυχθεί πάνω σε πυλώνες οι οποίοι τοποθετούνται κατά μήκος του υπάρχοντος οδικού δικτύου. 

 

«Η διάσωση του δέντρου είναι πλέον προεδρική απόφαση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπαντί, γενικός διευθυντής του Nairobi Metropolitan Services, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δίπλα στην αιωνόβια συκιά. Η υπηρεσία Εθνικών Οδών της χώρας είχε γνωστοποιήσει τον Οκτώβριο ότι σχεδίαζε να ξεριζώσει το δέντρο και να το μεταφυτέψει σε άλλο σημείο, προκειμένου να αναγείρει έναν πυλώνα. 

 

Το δέντρο θα υιοθετηθεί από το NMS για λογαριασμό των κατοίκων της πόλης και ο δρόμος θα χαραχθεί εκ νέου.

 

Σύμφωνα με την Κενυάτισσα ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Γουατούτι, το δέντρο αποτελεί ένα σύμβολο των προσδοκιών της πόλης. «Είναι ένα σύμβολο της μεγαλύτερης εικόνας που ζητάμε. Θέλουμε μία πράσινη και μία καθαρή πόλη, μία καθαρή Κένυα». 

 

Με πληροφορίες από CNN