ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Κένυα: Η κλιματική αλλαγή είναι μεγαλύτερη απειλή από τη λαθροθηρία για τους ελέφαντες

Κένυα: Η κλιματική αλλαγή είναι μεγαλύτερη απειλή από τη λαθροθηρία για τους ελέφαντες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σφοδρό είναι το πλήγμα της κλιματικής αλλαγής στον πληθυσμό των ελεφάντων στην Κένυα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Κένυας έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως μεγαλύτερη απειλή από τη λαθροθηρία για τον πληθυσμό των «ευγενικών γιγάντων».

Το Εθνικό Πάρκο Tsavo της Κένυας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, έχει καταγράψει τον θάνατο 179 ελεφάντων μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες.

«Είχαμε εννέα ελέφαντες νεκρούς από λαθροθηρία τους τελευταίους οκτώ μήνες και 179 ελέφαντες πέθαναν λόγω της ξηρασίας. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την κλιματική αλλαγή», είπε ο Najib Balala, υπουργός Τουρισμού της Κένυας.

Ο Balala δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του είχε λάβει υπόψιν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και ανέπτυξε την Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για την Άγρια Ζωή 2022-203 για να αντιμετωπίσει τις απειλές.

Η καταστροφή των δασών και των φυσικών οικοτόπων των ελεφάντων συμβάλλουν στην αλλαγή των καιρικών φαινομένων. Σε μια αφρικανική χώρα όπως η Κένυα, ο παρατεταμένος ζεστός καιρός λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι περισσότερες υδάτινες περιοχές ξεμένουν από νερό.

Την τελευταία δεκαετία, η Κένυα έχει βιώσει μερικές από τις πιο σοβαρές συνθήκες ξηρασίας των τελευταίων 40 ετών. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Κένυα ανέρχεται σε 36.000, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση από το 1989, όταν οι αριθμοί ήταν 16.000.

Ωστόσο, η επικείμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να αναιρέσει όλη την καλή δουλειά, που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο Κενυάτης υπουργός υποστήριξε επίσης ότι χρειάζονται οικονομική χρηματοδότηση για τέτοια προγράμματα διατήρησης. Αντί να βασίζονται σε χορηγούς, τα αφρικανικά έθνη πρέπει να αγωνιστούν για οικονομική βιωσιμότητα.

Επιπλέον, εκτός από την κλιματική αλλαγή, η σύγκρουση του ανθρώπου με τους ελέφαντες αποτελεί επίσης μεγάλη πρόκληση για τη διατήρηση του πληθυσμού των ζώων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελέφαντες πεθαίνουν από την πείνα σε ένα αφρικανικό έθνος. Το 2019, 600 ελέφαντες μεταφέρθηκαν από την περιοχή που ζούσαν, λόγω οξείας ασιτίας που προκλήθηκε από την ξηρασία, που έζησε η Ζιμπάμπουε. Η διαδικασία μετεγκατάστασης ξεκίνησε ωστόσο αφού 200 ελέφαντες είχαν ήδη πεθάνει.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Περιβάλλον / Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Από την Αυστραλία έως την Αφρική και την Ασία, ο Δρ Robert Mensah προωθεί φυσικά σπρέι που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα για την προστασία των καλλιεργειών, μειώνοντας τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
LIFO NEWSROOM
Τα πιο όμορφα σαλιγκάρια του κόσμου απειλούνται: Μια επιστημονική μάχη ενάντια στον χρόνο

Περιβάλλον / Τα πιο όμορφα σαλιγκάρια του κόσμου απειλούνται: Μια επιστημονική μάχη ενάντια στον χρόνο

Τα απειλούμενα δενδρώδη σαλιγκάρια Polymita έχουν ζωντανά, πολύχρωμα και εντυπωσιακά σχέδια στα κοχύλια τους και γι' αυτό είναι περιζήτητα από παράνομους συλλέκτες
LIFO NEWSROOM
Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Περιβάλλον / Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Το έργο «WATERWISE» του ΔΠΘ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τρεις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, στοχεύει σε λύσεις για τη λειψυδρία, καλύπτοντας τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες διαχείρισης νερού
LIFO NEWSROOM