Απεργία της ΓΣΕΕ

Καλιφόρνια: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 5.000 για όσους πλησιάζουν την ψηλότερη σεκόγια του κόσμου

Καλιφόρνια: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 5.000 για όσους πλησιάζουν την ψηλότερη σεκόγια του κόσμου Facebook Twitter
0

Το Hyperion (Υπερίων), το πιστοποιημένο από τα Ρεκόρ Γκίνες ως το υψηλότερο δέντρο στον κόσμο, είναι επισήμως εκτός εμβέλειας των επισκεπτών. 

Έτσι, το Εθνικό Πάρκο Ρέντγουντ της Καλιφόρνια εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα πως όποιος εντοπίζεται κοντά στο δέντρο, θα είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών και πρόστιμο 5.000 δολαρίων. 

Το δέντρο, το οποίο βρίσκεται βαθιά στη δασώδη περιοχή του πάρκου, δεν έχει μονοπάτια που οδηγούν σ'αυτό. Από το 2006 όταν το ανακάλυψε ένα ζευγάρι και τις έκτοτε συρροές από επισκέπτες που ήθελαν να το θαυμάσουν, αντιμετωπίζει σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση. 

Η υπέροχη αυτή σεκόγια του είδους sequoia sempervirens έχει ύψος 115,92 μέτρων και αντλεί την ονομασία της από την ελληνική μυθολογία καθώς ο Υπερίων ήταν ένας από τους Τιτάνες, πατέρας του θεού Ήλιου και της θεάς Σελήνης.

«Το Υπερίων βρίσκεται εκτός μονοπατιού μέσα σε έντονη βλάστηση και απαιτεί μεγάλη πεζοπορία προκειμένου να φτάσει κανείς στο δέντρο. Παρά τη δυσκολία του "ταξιδιού", η αυξημένη δημοτικότητα λόγω των μπλόγκερ, των ταξιδιωτικών συντακτών και των ιστοσελίδων  για το οφ-τρέιλ αυτό δέντρο έχει καταλήξει στην καταστροφή του οικοσυστήματος γύρω από τον Υπερίωνα» αναφέρει η ανακοίνωση του εθνικού πάρκου, στην ιστοσελίδα. 

«Ως επισκέπτης, πρέπει να αποφασίσεις αν θα είσαι μέρος της προστασίας αυτού του μοναδικού τοπίου - ή θα είσαι μέρος της καταστροφής του» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Οι επισκέπτες, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το γιγάντιο αυτό δέντρο. Οι φωτιές που ξεσπούν και μαίνονται για εβδομάδες με μεγαλύτερη συχνότητα στα εθνικά πάρκα της Καλιφόρνια αποτελούν άλλη μια μεγάλη απειλή για τα αιωνόβια αυτά πράσινα πλάσματα. 

Με πληροφορίες CNN

Περιβάλλον
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ