Σχεδόν το ένα πέμπτο από τις γιγάντιες σεκόγιες της Γης έχει καταστραφεί σε διάστημα δύο χρόνων, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν πλήξει με ολέθρια αποτελέσματα την Αμερική. 

 

Οι φωτιές στο εθνικό πάρκο Σεκόγιας και τα γύρω ομώνυμα εθνικά δάση -που φέρουν την ονομασία τους λόγω των συγκεκριμένων δέντρων- έχουν αποτεφρώσει περίπου  2,261 με 3,637 σεκόγιες. Οι φωτιές στην ίδια περιοχή πέρυσι κατέκαψαν πρωτοφανή αριθμό των πελώριων δέντρων, μεταξύ 7,500 έως 10,400 από τα συνολικά 75,000 δέντρα.

 

Οι σεκόγιες είναι τα μεγαλύτερα δέντρα σε όγκο και απαντώνται σε μόλις 70 δασύλλια στη δυτική πλευρά της οροσειράς της Σιέρα Νεβάδα. 

 

ΗΠΑ: Οι πυρκαγιές έχουν κάψει το 20% από τις γιγάντιες σεκόγιες του κόσμου - Μέσα σε δύο χρόνια
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images


Άλλοτε θεωρούνταν «πυρίμαχες». Και το ότι οι τρομακτικές αυτές πυρκαγιές ήταν τέτοιας θερμοκρασίας και ύψους που κατάφεραν να «σκοτώσουν» τόσους πράσινους «γίγαντες» θεωρείται άλλη μια κραυγαλέα απόδειξη της κλιματικής κρίσης. 


«Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως έχουμε ακόμη μία τεράστια απώλεια στον πεπερασμένο αριθμό των εμβληματικών αυτών δέντρων που είναι αναντικατάστατα στη διάρκεια πολλών ζωών. Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι αυτά τα δέντρα, δεν μπορούμε να τα θεωρούμε δεδομένα. Για να διασφαλίσουμε πως θα υπάρχουν για τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, χρειάζεται δράση» υπερθεματίζει ο Κλέι Τζόρνταν, επιστάτης του εθνικού πάρκου Σεκόγιας και εκείνου του Kings Canyon. 

 

ΗΠΑ: Οι πυρκαγιές έχουν κάψει το 20% από τις γιγάντιες σεκόγιες του κόσμου - Μέσα σε δύο χρόνια
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

 

Ο συνδυασμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκάλεσε θερμότερες ξηρασίες και ενός αιώνα πυρόσβεσης που έπνιξε τα δάση με πυκνά χαμόκλαδα είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση μεγάλων φλογών που αποτέλεσαν την προαναγγελία θανάτου των πελώριων δέντρων που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, από αρχαίους πολιτισμούς. 


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε άλλη μία μεγάλη φωτιά στη Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες τύλιξαν τη βάση του μεγαλύτερου δέντρου στον κόσμο (του περίφημου δέντρου του στρατηγού Σέρμαν με ύψος 84 μέτρων και περιφέρεια στο επίπεδο του εδάφους 31 μέτρων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου) προκειμένου να το προστατεύσουν από τις φλόγες που απειλούν το διάσημο πάρκο με τις γιγάντιες σεκόγιες. 

 

ΗΠΑ: Οι πυρκαγιές έχουν κάψει το 20% από τις γιγάντιες σεκόγιες του κόσμου - Μέσα σε δύο χρόνια
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

 

Οι γιγάντιες σεκόγιες (Υπερίων η άλλη ονομασία του δέντρου) προσαρμόζονται στη φωτιά, η οποία μπορεί να τις βοηθήσει ακόμα και να ευδοκιμήσουν απελευθερώνοντας σπόρους από τους κώνους τους και δημιουργώντας ξέφωτα που επιτρέπουν στην ανάπτυξη νέων δέντρων.


Με πληροφορίες από Guardian