Η Σκωτία απαγορεύει τη μαζική σφαγή λαγών

Η Σκωτία απαγορεύει τη μαζική σφαγή λαγών Facebook Twitter
Η Σκωτία απαγορεύει τη μαζική σφαγή λαγών (Pixabay)
0

Ειδική προστασία στους λαγούς των βουνών αναμένεται να δώσει νομοσχέδιο του κοινοβουλίου της Σκωτίας, για την  άγρια ζωή και την ύπαιθρο.

Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη το βράδυ νόμο υπέρ της προστασίας των λαγών που ζουν στα βουνά, ο οποίος θα καταστήσει αδίκημα τη σκόπιμη ή απερίσκεπτη δολοφονία ή τραυματισμό του λαγού χωρίς άδεια.

Οι ενώσεις που μάχονται για την προστασία των λαγών εμφανίζονται ικανοποιημένες από την απόφαση, η οποία ελήφθη καθώς το κοινοβούλιο ψήφισε και άλλον νόμο που απαγορεύει στους αλιείς σολομού να πυροβολούν φώκιες.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, επιβάλλονται πολύ αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα κατά της άγριας πανίδας σε μια σειρά νέων μέτρων προστασίας των ζώων.

Ο Μπομπ Έλιοτ, διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού OneKind, και πρώην ερευνητής εγκλήματος για την άγρια ζωή, δήλωσε ότι η οργάνωσή του και άλλοι πιέζουν για την προστασία των λαγών εδώ και αρκετά χρόνια.

Το μέτρο εισήχθη από τον Άλισον Τζόνστοουν, του κόμματος των Πρασίνων, ως καθυστερημένη τροποποίηση του νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων και έγινε δεκτό την Τετάρτη το βράδυ από τη Μάρι Γκιούγκον, την υπουργό αγροτικών υποθέσεων της Σκωτίας.

Ο λαγός του βουνού, που ζει στα Χάιλαντς και τις ορεινές περιοχές της νότιας Σκωτίας και της βόρειας Αγγλίας, θεωρείται ευρέως ως εμβληματικό είδος. Γίνεται λευκός το χειμώνα για να κρύβεται στο χιόνι.

Έως και 25.000 λαγοί αυτού του είδους πιστεύεται ότι πυροβολούνται κάθε χρόνο με την αιτιολογία ότι φέρουν ασθένειες που βλάπτουν τις νεαρές κόκκινες χήνες.

Η αρμόδια επιτροπή διατήρησης της φύσης, μια συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στην ΕΕ πέρυσι ότι οι λαγοί των βουνών βρίσκονταν σε «δυσμενή ανεπαρκή κατάσταση» σε ό,τι αφορά στην επιβίωσή τους, εν μέρει λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με τον αριθμό τους.

Η έκθεση Werrity για την κυβέρνηση της Σκωτίας ανέφερε επίσης ότι οι λαγοί του βουνού απαιτούσαν μεγαλύτερη προστασία.

Η Σάρα - Τζέιν Λάνγκ , διευθύνουσα σύμβουλος της Scottish Land & Estates, η οποία εκπροσωπεί τους γαιοκτήμονες, δήλωσε πως «Αυτές οι αλλαγές δεν θα βοηθήσουν την άγρια φύση της Σκωτίας, η οποία είναι η πρωταρχική μέριμνα των διαχειριστών των αγρών και της γης».

«Οι λαγοί του βουνού ακμάζουν στους βάλτους της Σκωτίας και η τύχη τους δεν θα βελτιωθεί με αυτήν την νομοθεσία.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο έλεγχος των λαγών βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του Lyme και προστατεύει τα φυτά και τα νεαρά δέντρα.

Η ισορροπημένη διαχείριση της άγριας ζωής είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης της Σκωτίας για τη βιοποικιλότητα και τη φύτευση δέντρων» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

Περιβάλλον / «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση
NEWSROOM