Η «Σφίγγα», το μακροβιότερο κομμάτι χιονιού στη Βρετανία, έλιωσε για όγδοη φορά μέσα σε 300 χρόνια

Η «Σφίγγα», το μακροβιότερο κομμάτι χιονιού στη Βρετανία, έλιωσε για όγδοη φορά μέσα σε 300 χρόνια Facebook Twitter
Iain Cameron
0

Το μακροβιότερο κομμάτι χιονιού του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια απομακρυσμένη βουνοπλαγιά στο Cairngorms, έλιωσε για όγδοη φορά μέσα σε 300 χρόνια.

Την ίδια ώρα στη Γλασκώβη συνεχίζονται οι συνομιλίες των ηγετών στην COP26 για την κλιματική αλλαγή.

Η «Σφίγγα», όπως είναι γνωστό το ανθεκτικό αυτό κομμάτι του χιονιού, βρίσκεται στο Braeriach, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Σκωτίας στα 1.296 μέτρα κοντά στο Aviemore. 

Ο Iain Cameron, ο οποίος μελετά τα κομμάτια χιονιού στη Σκωτία εδώ και 25 χρόνια, αναφέρει την παγκόσμια υπερθέρμανση ως ένας σημαντικό παράγοντα.

«Πόσο ειρωνικό είναι το γεγονός ότι το χιόνι με τη μεγαλύτερη διάρκεια έλιωσε για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, ακριβώς την παραμονή του COP26. Πριν από το 2000 είχε λιώσει μόνο τρεις φορές τα τελευταία 150 χρόνια».

Σύμφωνα με αρχεία, η Σφίγγα είχε λιώσει πλήρως ξανά το 1933, το 1959, το 1996, το 2003, το 2006, το 2017 και το 2018. Πριν από το 1933, θεωρείται ότι είχε λιώσει τελείως για τελευταία φορά το 1700.

Ο Cameron, συγγραφέας του βιβλίου The Vanishing Ice, είπε ότι ο ζεστός καιρός λόγω κλιματικής κρίσης «φαινόταν να είναι η λογική» εξήγηση για τον αυξημένο ρυθμό τήξης.

«Αυτό που βλέπουμε από την έρευνα είναι όλο και λιγότερα κομμάτια χιονιού. Λιγότερο χιόνι πέφτει τώρα το χειμώνα από ό,τι τη δεκαετία του 1980, ακόμη και τη δεκαετία του 1990».

Η Σφίγγα βρίσκεται στο Garbh Choire Mor, ένα κοίλο χώρο, που σχηματίστηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Μια έκθεση που ανατέθηκε από την αρχή του εθνικού πάρκου Cairngorms και δημοσιεύτηκε πέρυσι, ανέφερε ότι στο βουνό παρατηρήθηκε μείωση της χιονοκάλυψης από τον χειμώνα του 1983-84.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια τάση για όλο και πιο ζεστό καιρό από τη δεκαετία του 1960 και προέβλεψαν ότι μέχρι τη δεκαετία του 2080 θα υπάρξουν μερικά χρόνια με πολύ λίγο ή καθόλου χιόνι στο Cairngorm.

Πριν τα χιονοδρομικά κέντρα της Σκωτίας κλείσουν λόγω κορωνοϊού, αντιμετώπισαν μια από τις πιο δύσκολες εποχές τους κατά το 2019, με την έλλειψη χιονιού να αναγκάζει πολλές πίστες να κλείσουν.

Η Lauren McCallum, της διεθνούς ομάδας εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης Protect Our Winters, είπε ότι τα Cairngorms και ο ευρύτερος κόσμος έπρεπε να προστατευθούν από περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.

«Πρέπει να διατηρήσουμε μια υγιή θερμοκρασία για να επιβιώσουν τα οικοσυστήματα και οι κοινότητές μας» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Guardian/BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ