ADVERTORIAL

Σήμερα, λιγότερο από το 30% των συνολικών απορριμμάτων στην Ευρώπη συλλέγεται για ανακύκλωση. Η ρύπανση εξαιτίας των πλαστικών είναι ένα κάτι παραπάνω από ένα απλό πρόβλημα: Είναι μία από τις βασικότερες αιτίες που έχουν θέσει τον πλανήτη μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Η ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος, ανήκει σε κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, είτε μέσω του επαγγέλματός μας είτε μέσω των καθημερινών συνηθειών στο σπίτι μας, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

 

Στο πλαίσιο αυτής της ευθύνης γίνονται όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, όπως και της κυκλικής οικονομίας, από εταιρείες που επιλέγουν να κάνουν τη διαφορά. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Nestlé Ελλάς, που έχει πλέον θέσει την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης ως βασική προτεραιότητα, κάνοντας τη διαφορά σε κάθε της δραστηριότητα.

 

Όραμα της εταιρείας αποτελεί καμία συσκευασία της, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα. Μάλιστα, η Nestlé Ελλάς δεσμεύεται να προσφέρει τα προϊόντα της αποκλειστικά σε 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες μέχρι και το 2025, ενώ πραγματοποιεί δράσεις και δεσμεύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για τις συσκευασίες, την ενίσχυση πρωτοβουλιών για τον καθαρισμό της θάλασσας από το πλαστικό και την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.

 

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για όλες αυτές τις δράσεις μέσα από τις εμπειρίες των ανθρώπων που εργάζονται στη Nestlé Ελλάς, όπως και τους συνεργάτες τους, οι οποίοι μοιράζονται το κοινό αυτό όραμα και το υποστηρίζουν ενεργά. Οι δράσεις χωρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: τον σχεδιασμό των συσκευασιών του μέλλοντος, την ανάληψη ενεργού ρόλου στην ανάπτυξη συστημάτων για τη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών, την ενίσχυση της υιοθέτησης νέων συμπεριφορών και της ενημέρωσης για την ανακύκλωση.


Μία από τις συνεργασίες της εταιρείας που ξεχωρίζουν είναι με την «Εναλεία» στο πρόγραμμα Mediterranean Cleanup για τον καθαρισμό των πλαστικών από τη θάλασσα. Η Εναλεία είναι η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, η οποία έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup και με την υποστήριξη της Nestlé Ελλάς έχει καταφέρει να απομακρύνει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό απορριμμάτων από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών.

 

Η Nestlé Ελλάς επενδύει σε ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα
Η ευθύνη να προστατέψουμε τον πλανήτη μας περιλαμβάνει όχι μόνο την προσωπική μας συμβολή, αλλά και τις επιλογές που αφορούν τις εταιρείες που εμπιστευόμαστε.

 

Το πρόγραμμα εστιάζει στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, και με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των σκαφών τους, τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στο Λαύριο, περιοχές που αποτελούν τα βασικότερα λιμάνια φιλοξενίας των επαγγελματιών αλιέων μέσης αλιείας του Αργοσαρωνικού, σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης που έχουν προβλεφθεί προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η διαλογή τους.

 

Τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στον βυθό και στα δίχτυα των αλιευτών περιλαμβάνουν από απορρίμματα που χρονολογούνται ολόκληρες δεκαετίες πριν μέχρι ολόκληρα μηχανάκια και βάρκες. Μέσα από το πρόγραμμα ενισχύεται και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς τα αντικείμενα αυτά ανακυκλώνονται, ενώ μέρος των απορριμμάτων που συλλέγονται - και εφόσον το επιτρέπει το υλικό τους - ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε νέα χρηστικά αντικείμενα (όπως για παράδειγμα κάλτσες από την αξιοποίηση των διχτυών που συλλέγονται).

 

Η δημιουργία του Ινστιτούτου Επιστημών Συσκευασίας είναι ακόμη μία δράση που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικές προσπάθειες της Nestlé να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να φέρει στην αγορά λειτουργικές, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τις συσκευασίες. Το Ινστιτούτο είναι το πρώτο στο είδος του στη βιομηχανία τροφίμων και εδρεύει στην Ελβετία, στο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της Nestlé. Μέσα από έρευνα και καινοτομία, το Ινστιτούτο έχει στόχο να αναπτύξει βιώσιμα υλικά που θα συμβάλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, ενώ συγχρόνως θα προωθούν την ευαισθητοποίηση όσον αφορά το θέμα της ανακύκλωσης. Επιπλέον η Nestlé, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της, αναλαμβάνει να προσαρμόσει τις συσκευασίες της, έτσι ώστε να περιέχουν σημάνσεις με τις απαραίτητες πληροφορίες ανακύκλωσης για τους καταναλωτές. 

 

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η Nestlé SA θα επενδύσει μέχρι και 2 δισ. ελβετικά φράγκα (2,1 δισ. δολάρια) στις βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, έτσι ώστε να αντικατασταθούν όλες οι συσκευασίες της σε πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες μέχρι το 2025. Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση πλαστικών κατά ένα τρίτο μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, ενώ θα δημιουργήσει και ένα venture fund βιώσιμων συσκευασιών ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων για να επενδύσει σε start-ups που επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους σε αυτούς τους τομείς.

 

Οι συγκεντρώσεις των αερίων των κατώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας ή αλλιώς των αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (όπως για παράδειγμα των αερίων που εκπέμπουν διάφορες βιομηχανίες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απορροφούμενης ακτινοβολίας και τη μεγάλη μεταβολή της θερμοκρασίας – της υπερθέρμανσης, δηλαδή, του πλανήτη.

 

Η Nestlé ανακοίνωσε και επίσημα τον στόχο της για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050, υιοθετώντας έτσι τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, η εταιρεία εργάζεται προς αυτό τον σκοπό με την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της γραμμής παραγωγής, την κλιμάκωση των πρωτοβουλιών στη γεωργία για απορρόφηση περισσότερου άνθρακα και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές στα εργοστάσια, τις αποθήκες και τα γραφεία της.

 

Καθώς η Nestlé Ελλάς δεσμεύεται να επαναπροσδιορίσει το περιβαλλοντικό της αντίκτυπο μέχρι το 2050, έχει ήδη καταφέρει να αποδείξει την αφοσίωσή της στον συγκεκριμένο σκοπό. Για την ακρίβεια, από το 2013 έχει μειώσει κατά 17.700 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τις δραστηριότητες των εργοστασίων της και τη μεταφορά των προϊόντων της, τα εργοστάσιά της λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, έχοντας εξοικονομήσει τα τελευταία 7 χρόνια 12.900 μεγαβατώρες (MWh), που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση για φωτισμό μιας πόλης όπως η Καβάλα, και τέλος, από τον Ιανουάριο του 2019 κανένα απόρριμμα από τις εγκαταστάσεις της δεν έχει καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ κατά 250 τόνους ετησίως.

 

Αυτήν τη στιγμή, η Nestlé απασχολεί 800 υπαλλήλους στην Ελλάδα, σε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις: Στα κεντρικά της γραφεία στο Μαρούσι, στο εργοστάσιο νερού στο Μοναστηράκι Βόνιτσας στην Αιτολοακαρνανία, στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφοιτα Βοιωτίας. Τα εργοστάσιά της λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχει εξοικονομήσει 58.000 m3 νερού (ποσότητα που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση νερού 350 κατοικιών τετραμελών οικογενειών).

 

Η ευθύνη να προστατέψουμε τον πλανήτη μας περιλαμβάνει όχι μόνο την προσωπική μας συμβολή, αλλά και τις επιλογές που αφορούν τις εταιρείες που εμπιστευόμαστε. Σε μία συλλογική προσπάθεια να μειώσουμε το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνουμε στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί καθημερινά, η Nestlé καταφέρνει να κάνει τη διαφορά, επενδύοντας σε ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα. Σκοπός της εταιρείας είναι να ενισχύει την ποιότητα της ζωής και να συνεισφέρει σε ένα πιο υγιές μέλλον.

 

Sponsored by Nestlé

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Nestlé στην Ελλάδα, επισκεφθείτε το www.nestle.gr.

Για συμβουλές για τη διατροφή, την υγεία και την ευεξία όλης της οικογένειας, καθώς και το Πρόγραμμα Επιβράβευσης ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, επισκεφθείτε το www.nestlenoiazomai.gr.