ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Η φάλαινα Λολίτα θα απελευθερωθεί μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας

Captive orca Lolita set for release into ‘home waters’ after 50 years at Miami Seaquarium Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η φάλαινα όρκα, γνωστή ως Λολίτα, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στο φυσικό της περιβάλλον στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, αφού επί δεκαετίες εμφανιζόταν σε τουριστικό αξιοθέατο του Μαϊάμι.

Την πήραν από τον ωκεανό το 1970 και μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη για το πού ανήκει η Λολίτα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια «δεσμευτική συμφωνία» για να μεταφερθεί η φάλαινα στα «νερά της πατρίδας της».

«Η Λολίτα θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα καθώς η ομάδα εργάζεται για να καταστήσει δυνατή τη μετεγκατάστασή της μέσα στους επόμενους 18 έως 24 μήνες» ανέφερε το Miami Seaquarium σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

«Ξέρω ότι η Λολίτα θέλει να πάει σε ελεύθερα νερά. Δεν με νοιάζει τι λέει ο καθένας. Έζησε τόσο καιρό για να έχει αυτή την ευκαιρία. Και η μόνη μου αποστολή είναι (...) να βοηθήσω αυτή τη φάλαινα να ελευθερωθεί» σημείωσε ο Jim Irsay, ο ιδιοκτήτης των Indianapolis Colts, ο οποίος συμβάλλει στην πληρωμή της μετακίνησή της, που θα κοστίσει «επταψήφιο ποσό». 

Captive orca Lolita set for release into ‘home waters’ after 50 years at Miami Seaquarium Facebook Twitter
Διαμαρτυρία για την απελευθέρωση της Λολίτα - Φωτ.: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA

Η δεξαμενή στην οποία κρατείται η φάλαινα, που έχει συμπληρώσει το 57ο έτος της ηλικίας της, είναι 24x10 μέτρα και από πέρσι δεν κάνει πλέον παραστάσεις για το κοινό, αλλά παραμένει εκεί. 

Οι όρκες ζουν έως και 90 χρόνια, το βάρος του μπορεί να είναι και 11 τόνους και να έχουν μήκος σχεδόν 10 μέτρα, σύμφωνα με Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να αφεθεί σχετικώς ελεύθερη - αναμένεται να υπάρχουν περιορισμοί στο πού μπορεί να κινηθεί - συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου όπου ζουν μέλη της οικογένειάς της. Η 95χρονη μητέρα της Λολίτα πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανή.

«(Υπάρχει) η ευκαιρία να συνδεθεί με την οικογένειά της, χωρίς αμφιβολία» δήλωσε στον σταθμό ο Charles Vinick, εκτελεστικός διευθυντής του Whale Sanctuary Project.

Η φάλαινα θα διασχίσει με αεροπλάνο τη χώρα και θα φιλοξενηθεί σε ένα φυσικό θαλάσσιο κλουβί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου θα παρακολουθείται και θα μάθει να ψαρεύει μόνη της.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ