Η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί τις καλλιέργειες τροφίμων

Η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί τις καλλιέργειες τροφίμων Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνουν, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Food».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία μελέτησαν πώς οι μελλοντικές αλλαγές στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και την ξηρασία θα επηρεάσουν τις συνθήκες καλλιέργειας 30 σημαντικών ειδών τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους αντιμετωπίζουν σημαντικά χειρότερες συνέπειες από ό,τι τα μεσαία ή υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Ανάλογα με το επίπεδο της αύξησης της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι έως και το ήμισυ της παραγωγής καλλιεργειών σε περιοχές με χαμηλό γεωγραφικό πλάτος θα κινδυνεύσει. Ταυτόχρονα, στις περιοχές αυτές αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη μείωση της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών.

Η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί τις καλλιέργειες τροφίμων Facebook Twitter
Ο χάρτης που αποτυπώνει τη δυνητική μεταβολή της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών τροφίμων στο σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά +2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση / Φωτ: Matti Kummu et. al / Aalto University

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, εξάλλου, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα των παγκόσμιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων που είναι διαθέσιμες για βασικές καλλιέργειες: ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτα και σόγια, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενεργειακής πρόσληψης τροφής. Επιπλέον, οι τροπικές ριζώδεις καλλιέργειες, όπως η γλυκοπατάτα, που αποτελούν κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, καθώς και τα δημητριακά και τα όσπρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο, σχεδόν τα τρία τέταρτα της σημερινής παραγωγής κινδυνεύουν αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, οι περιοχές μεσαίου και υψηλού γεωγραφικού πλάτους είναι πιθανό να διατηρήσουν τα παραγωγικά εδάφη τους, αν και οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι ζώνες για συγκεκριμένες καλλιέργειες θα αλλάξουν και είναι πιθανό να αυξηθεί η ποικιλομορφία των καλλιεργειών σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα, η καλλιέργεια εύκρατων φρούτων, όπως τα αχλάδια, θα μπορούσε να γίνει πιο συνηθισμένη στις βορειότερες περιοχές.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ

Περιβάλλον / Πιγκουίνοι σε ρόλο «τοξικολόγων» εντόπισαν «παντοτινά χημικά» σε απομακρυσμένη περιοχή

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπως οι ακτές της Παταγονίας, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» έχουν ήδη διεισδύσει στην άγρια ζωή
THE LIFO TEAM
ΦΑΛΑΙΝΑ ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Περιβάλλον / Νεαρή γκρίζα φάλαινα πέθανε αφού κολύμπησε σε ποτάμι στην Ουάσινγκτον

Γκρίζα φάλαινα βρέθηκε νεκρή στην Ουάσιγκτον, αφού διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ποτάμι, σε ένα περιστατικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την έλλειψη τροφής και τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει το είδος
THE LIFO TEAM