Χιλιάδες δελφίνια θα σφαγιαστούν ξανά στο ετήσιο κυνήγι της Ιαπωνίας

Χιλιάδες δελφίνια θα σφαγιαστούν ξανά στο ετήσιο κυνήγι της Ιαπωνίας Facebook Twitter
1

Για ακόμη μια φορά ξεκίνησε το αμφιλεγόμενο ετήσιο κυνήγι δελφινιών στην παράκτια πόλη Taiji της Ιαπωνίας.

Το κυνήγι αυτό ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές κάθε χρόνο καθώς τα δελφίνια οδηγούνται σε ένα όρμο όπου τα περισσότερα σφαγιάζονται με μαχαίρι για το κρέας τους. Κάποια δελφίνια επιλέγονται και δεν θανατώνονται, καθώς σκοπός είναι να πωληθούν σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα.

Γνωστή ως το «κυνήγι Taiji», η πρακτική αναβιώνει εδώ και δεκαετίες και κέρδισε την παγκόσμια προσοχή όταν αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ The Cove το οποίο κέρδισε το Όσκαρ το 2009.

Το φετινό κυνήγι ξεκίνησε την Κυριακή, αλλά σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τα σκάφη επέστρεψαν χωρίς δελφίνια. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα The Dolphin Project, πέντε δελφίνια σκοτώθηκαν τη Δευτέρα ενώ είναι σε εξέλιξη η πρώτη ουσιαστικά μέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ποσόστωση για το κυνήγι  επιτρέπει τη θανάτωση ή τη σύλληψη περισσότερων από 1.700 ζώων. Όλο αυτό το διάστημα ομάδες ακτιβιστών καταφθάνουν στην περιοχή και παρακολουθούν το κυνήγι καταγγέλλοντας σχεδόν καθημερινά τι συμβαίνει. Το κυνήγι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες.

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι το κυνήγι είναι εξαιρετικά σκληρό και ότι τα δελφίνια μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά για να πεθάνουν από ασφυξία ή πνιγμό. Οι ψαράδες που επιστρατεύονται για το κυνήγι αναφέρουν ωστόσο πως είναι ζωτικό για την επιβίωσή τους. 

Η ζήτηση για το κρέας των δελφινιών και των φαλαινών μειώθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζει αυξημένα επίπεδα υδραργύρου.

Τα ζώα που παγιδεύονται ζωντανά και πωλούνται σε θαλάσσια πάρκα έχουν πολύ υψηλότερη τιμή από το κρέας, ωστόσο υπάρχει αυξανόμενη πίεση στα πάρκα να μην αγοράζουν δελφίνια που έχουν συλληφθεί στο Taiji.

Η Ιαπωνία έχει ήδη επικριθεί φέτος για την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας μετά την αποχώρησή της από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC). Τα πρώτα φαλαινοθηρικά εγκατέλειψαν το λιμάνι την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους και οι πρώτες φάλαινες έχουν ήδη σκοτωθεί και πωληθεί.

To trailer του Τhe Cove, του φιλμ που έκανε παγκοσμίως γνωστό το κυνήγι των δελφινιών:

 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM