Γκρέτα Τούμπεργκ για την κλιματική κρίση: Ακόμη τρέχουμε προς τη λάθος κατεύθυνση

Γκρέτα Τούμπεργκ για την κλιματική κρίση: Ακόμη τρέχουμε προς τη λάθος κατεύθυνση Facebook Twitter
0

Ο κόσμος τρέχει ακόμη προς τη λάθος κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζει η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Είμαστε ακόμη σε κατάσταση απόλυτης άρνησης, υπογραμμίζει η έφηβη Σουηδέζα ακτιβίστρια, σε βίντεο ενόψει της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Το όνομά μου είναι Γκρέτα Τούνμπεργκ και σας καλώ να γίνεται μέρος της λύσης», ξεκινά στο βίντεο η Τούνμπεργκ. «Πριν από πέντε χρόνια οι παγκόσμιοι ηγέτες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού και υποσχέθηκαν ότι θα κρατήσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου», λέει και συμπληρώνει ότι από τότε έχουν γίνει πολλά, αλλά ακόμη δεν φαίνεται πουθενά η δράση που απαιτείται.

«Το χάσμα ανάμεσα στο τι πρέπει να κάνουμε και το τι πραγματικά γίνεται διευρύνεται κάθε λεπτό. Ακόμη τρέχουμε προς τη λάθος κατεύθυνση. Τα πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού υπήρξαν τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ και- κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος- οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνούν τους 200 δισεκατομμύρια τόνους», τονίζει η Σουηδέζα.

Δεσμεύσεις έχουν δοθεί, μακρινοί, υποθετικοί στόχοι έχουν τεθεί και μεγάλες ομιλίες έχουν δοθεί. Όμως, σε ό,τι αφορά την άμεση δράση που χρειαζόμαστε, είμαστε ακόμη σε κατάσταση απόλυτης άρνησης, καθώς χάνουμε τον χρόνο μας, δημιουργώντας νέα παραθυράκια, με κενά λόγια», λέει η Τούνμπεργκ.

Πάντως, στο μήνυμά της, η ακτιβίστρια τονίζει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. «Οι άνθρωποι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη. Δεν μπορούμε να λύσουμε την κρίση, αν δεν την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια. Και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν δεν κατανοήσουμε την επείγουσα κατάσταση. Ας το κάνουμε αυτό προτεραιότητά μας, ας ενωθούμε και ας διαδώσουμε τη γνώση. Μόλις ενημερωθούμε, μπορούμε να δράσουμε και τότε η αλλαγή θα έρθει. Αυτή είναι η λύση. Εμείς είμαστε η λύση, εμείς, οι άνθρωποι», λέει στο μήνυμά της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού- το Σάββατο- είχε προγραμματιστεί σύνοδος, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Αντί για αυτό θα γίνει διαδικτυακή σύσκεψη, με τη συμμετοχή έως και 70 ηγετών από όλο τον κόσμο.

«Οι ηγέτες θα έπρεπε να λένε την αλήθεια: ότι αντιμετωπίζουμε μια επείγουσα κατάσταση και δεν κάνουμε ούτε κατά διάνοια αυτό που είναι αρκετό», δήλωσε η Τούνμπεργκ στον Guardian, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει δράση, εδώ και τώρα. «Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε σε στόχους για το 2030 ή το 2050. Πρέπει να εφαρμόσουμε σήμερα δεσμευτικούς ετήσιους υπολογισμούς για τον άνθρακα», συμπληρώνει.

 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ