Γκουτέρες στη COP26: Σκάβουμε τους λάκκους μας

Γκουτέρες στη COP26: Σκάβουμε τους λάκκους μας Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις περί προόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μία ψευδαίσθηση, προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που επέκρινε σφοδρά τους παγκόσμιους ηγέτες για τις έως τώρα προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. 

Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της COP26 στη Γλασκώβη, ο Γκουτέρες απέρριψε απερίφραστα στην όποια εκτίμηση ότι βελτιώνεται η κατάσταση σε ότι αφορά το κλίμα και προέτρεψε τους πάνω από 120 αρχηγούς κρατών να επιλέξουν «να προστατεύσουν το μέλλον μας και να σώσουν την ανθρωπότητα», αντί να δίνουν συνέχεια στον «εθισμό» στα ορυκτά καύσιμα. 

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για κλιματική δράση μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι είμαστε σε πορεία για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Αυτό είναι ψευδαίσθηση», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ. 

Ο εθισμός στα ορυκτά καύσιμα ωθεί την ανθρωπότητα στα όρια, προειδοποίησε. «Είτε θα το σταματήσουμε αυτό, είτε θα μας σταματήσει. Είναι καιρός να πούμε φτάνει. Φτάνει πια στο να σκοτώνουμε τους εαυτούς μας με τον άνθρακα. Φτάνει πια στην αντιμετώπιση της φύσης σαν τουαλέτα. Φτάνει πια το κάψιμο, οι γεωτρήσεις και οι εξορύξεις. Σκάβουμε τους λάκκους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες. 

Οι χώρες είναι ακόμη μακριά από τα πλάνα τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε. Και χωρίς νέες δεσμεύσεις, συνέχισε, οι χώρες θα αναγκάζονται να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι κάθε πενταετία, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού, αλλά κάθε χρόνο. 

Η οικονομική βοήθεια φτωχών κρατών επίσης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, υπογράμμισε. Η υπόσχεση για την παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες ως χρηματοδότηση για το κλίμα, δεν έχει υλοποιηθεί. 

Συχνά, δήλωσε ο Γκουτέρες, υπάρχει «ένα έλλειμμα αξιοπιστίας και ένα πλεόνασμα σύγχυσης σε ό,τι αφορά στις μειώσεις των εκπομπών αερίων και τους στόχους ουδετερότητας». Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας επιτροπής ειδικών που θα προτείνουν «σαφή στάνταρντ» για τον υπολογισμό των δεσμεύσεων που διατυπώνουν επιχειρήσεις και άλλοι μη κρατικοί παράγοντες. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα

Ρεπορτάζ / Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Βίλες πάνω στο κύμα και ροκάνισμα της προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κρύβει δεκάδες ακόμη φωτογραφικές διατάξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ