Για πρώτη φορά, έβρεξε στην κορυφή της Γροιλανδίας

Για πρώτη φορά, έβρεξε στην κορυφή της Γροιλανδίας Facebook Twitter
Unsplash
0

Για πρώτη φορά από την έναρξη της καταγραφής επιστημονικών αρχείων, έβρεξε στην κορυφή του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας.

Οι θερμοκρασίες είναι κανονικά πολύ χαμηλότερες στην κορυφή των 3.216 μέτρων και οι βροχοπτώσεις είναι πλέον, ένα έντονο σημάδι της κλιματικής κρίσης.

Οι επιστήμονες στο σταθμό στην κορυφή του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος των ΗΠΑ είδαν βροχή να πέφτει καθ 'όλη τη διάρκεια της 14ης Αυγούστου, αλλά δεν είχαν μετρητές για να υπολογίσουν την βροχή επειδή οι βροχοπτώσεις στην περιοχή είναι σπάνιες. Σε όλη τη Γροιλανδία, εκτιμάται ότι 7 δισ. τόνοι νερού «απελευθερώθηκαν» από τα σύννεφα.

Η βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά ζεστού τριημέρου στη Γροιλανδία όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά 18 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο, κατά τόπους.

Ως αποτέλεσμα, η τήξη παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας, σε μια περιοχή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δεδομένο ότι οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν επιπτώσεις όπως το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα σημαντικό μέρος του πάγου της Γροιλανδίας πλησίαζε ένα σημείο καμπής, μετά το οποίο η επιταχυνόμενη τήξη θα ήταν αναπόφευκτη, ακόμη και αν σταματούσε η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τεντ Σκάμπος, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε στο CNN ότι «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά μια ζεστή δεκαετία ή δύο, σε ένα ιδιόμορφο κλιματικό μοντέλο. Αυτό είναι πρωτοφανές. Περνάμε ένα στάδιο που δεν έχουμε δει εδώ και χιλιετίες και ειλικρινά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να προσαρμόσουμε αυτό που κάνουμε στον αέρα».

Η Γροιλανδία είχε εμφανίσει επίσης ένα επεισόδιο μεγάλης κλίμακας σε ότι αφορά στο λιώσιμο των πάγων τον Ιούλιο, κάνοντας το 2021 ένα από τα τέσσερα μόλις χρόνια του περασμένου αιώνα, που σημειώθηκε κάτι ανάλογο. Είχε ξανασυμβεί το 2019, το 2012 και το 1995.

Η αιτία της τήξης του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν η ίδια - ο ζεστός αέρας ωθήθηκε πάνω από τη Γροιλανδία και εγκλωβίστηκε εκεί. Αυτά τα γεγονότα, όπου «μπλοκάρεται ο αέρας» δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά φαίνεται να γίνονται πιο σοβαρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το παγκόσμιο επίπεδο της θάλασσας θα ανέβαινε κατά περίπου 6 μέτρα αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας, αν και αυτό θα χρειαζόταν αιώνες ή χιλιετίες για να συμβεί.

Αλλά τα τρισεκατομμύρια τόνοι που χάθηκαν από τη Γροιλανδία από το 1994, αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας και θέτουν σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά. Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 12.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την απώλεια πάγου να τρέχει με ρυθμό περίπου 1 εκατομμύριο τόνους το λεπτό το 2019.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

Περιβάλλον / «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση
NEWSROOM