Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε μια νέα και «διαφορετική» καμπάνια για τα «πλαστικά μιας χρήσης με δύναμη αποπλάνησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η οποία και ασχολείται με προϊόντα όπως οι μπατονέτες, οι σακούλες, τα καλαμάκια αλλά και τα γλειφιτζούρια.

 

«Είναι γευστικό, γλυκό και λιώνει στο στόμα σου μέχρι το επόμενο....», αναφέρει στο πρώτο βίντεο-αίνιγμα με απάντηση «το γλειφιτζούρι», όπου και εξηγεί την πορεία του μέχρι την κατανάλωση, αναλύοντας τους λόγους που μπορεί να αποδειχθεί άκρως βλαβερό για το περιβάλλον. «Μήπως να δοκιμάσεις κάτι νέο; Καιρός να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο πλαστικό. Είστε έτοιμοι;», συνεχίζει το βίντεο, που συνοδεύεται από τα hashtags #ReadytoChange? και #πλαστικόςγόης.

 


Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «το πλαστικό είναι ελαφρύ, φτηνό και χρήσιμο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον και την υγεία μας είναι παγκόσμιες και μπορεί να είναι δραματικές. Περίπου το 80 % των θαλάσσιων αποβλήτων αποτελούνται από πλαστικό, το οποίο συχνά βλάπτει τη θαλάσσια ζωή και τα θαλάσσια πτηνά». 

 

Ωστόσο, σήμερα χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό που είναι σχεδιασμένο να διαρκεί εκατοντάδες χρόνια σε προϊόντα που ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε μόλις για λίγα λεπτά. «Απαιτείται επείγουσα αλλαγή στον τρόπο που σχεδιάζουμε, παράγουμε, χρησιμοποιούμε και διαθέτουμε τα πλαστικά προϊόντα. Για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναλαμβάνει τον ρόλο της στην καταπολέμηση της ρύπανσης από το πλαστικό αλλά και στην καταπολέμηση της ρίψης σκουπιδιών στη θάλασσα», σημειώνει η Κομισιόν.

 



Όπως εξηγεί στη συνέχεια, από το 2021 θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση για τους πλαστικούς ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών και τις πλαστικές ράβδους στήριξης μπαλονιών μίας χρήσης, καθώς και τους πλαστικούς περιέκτες τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών ποτηριών, που κατασκευάζονται από διογκωμένη πολυστερίνη. Αυτά τα αντικείμενα θα πρέπει να κατασκευάζονται από πιο βιώσιμα υλικά ή να αντικατασταθούν με εναλλακτικά προϊόντα που να επαναχρησιμοποιούνται. Θα απαγορευτούν επίσης όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξο-διασπώμενα πλαστικά.

 

Η αντικατάσταση των πιο κοινών πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης με προϊόντα πολλαπλών χρήσεων ή με καλύτερα σχεδιασμένα προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις και νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Για παράδειγμα, προγράμματα επαναχρησιμοποίησης μπορούν να αντικαταστήσουν πολλά από τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που επί του παρόντος καταλήγουν στους ωκεανούς μας, και η χρήση εναλλακτικών υλικών μπορεί να ενισχύσει την ηγετική θέση της ΕΕ στη βιοοικονομία.

 

«Αυτές οι δράσεις ορίζουν το γενικό πλαίσιο, ώστε η Ευρώπη να χρησιμοποιεί, να επαναχρησιμοποιεί και να ανακυκλώνει αποτελεσματικότερα τις πλαστικές ύλες ως πολύτιμο υλικό», καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.