Γέμισαν πίσσα οι ακτές του Ισραήλ, από πετρελαιοκηλίδα- Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν

Γέμισαν πίσσα οι ακτές του Ισραήλ, από πετρελαιοκηλίδα- Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν Facebook Twitter
Πίσσα κάλυψε τις ακτές του Ισραήλ (Πηγή φωτό Facebook)
0

Το Ισραήλ αναζητά το πλοίο που ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα, εξαιτίας της οποίας μεγάλο τμήμα της μεσογειακής ακτογραμμής της χώρας γέμισε από πίσσα.

Αξιωματούχοι της χώρας μιλούν για ένα πλήγμα για το περιβάλλον, ενώ εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν οι ακτές. Σήμερα, χιλιάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αφαιρέσουν όγκους πίσσας από τις παραλίες.

Ο στρατός κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις προσπάθειες. Στο μεταξύ, οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν τις πληγείσες περιοχές, μέχρι νεωτέρας.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφή, ενώ ως απόδειξη αυτού ανάρτησαν φωτογραφίες χελωνών που είχαν καλυφθεί από πίσσα.

Γέμισαν πίσσα οι ακτές του Ισραήλ, από πετρελαιοκηλίδα- Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν Facebook Twitter
Πηγή φωτό Facebook
Γέμισαν πίσσα οι ακτές του Ισραήλ, από πετρελαιοκηλίδα- Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν Facebook Twitter
Πηγή φωτό Facebook

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, εξαιτίας της οποίας δεν ήταν εύκολο να γίνει ορατή η πίσσα που πλησίαζε τις ακτές, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη θάλασσα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τώρα, μαζί με ευρωπαϊκές υπηρεσίες, το Ισραήλ αναζητά ως πιθανή πηγή του προβλήματος ένα πλοίο, που πέρασε σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τις ακτές. Δορυφορικές εικόνες όπως και ένα μοντέλο κίνησης των κυμάτων βοηθούν στην έρευνα.

Στο επίκεντρο είναι εννέα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή, δήλωσε η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας Γκίλα Γκάμλιελ. «Οι πιθανότητες είναι παραπάνω από καλές ότι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο πλοίο», δήλωσε στο Ynet TV.

Εάν εντοπίσει το πλοίο που ευθύνεται, το Ισραήλ μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η μία επιλογή θα ήταν να κάνει μήνυση απαιτώντας αποζημίωση, που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι για το οποίο ενδεχομένως να απαιτηθούν δεκάδες εκατομμύρια σεκέλ, σύμφωνα με την υπουργό.

Την περασμένη εβδομάδα, μια πτεροφάλαινα μήκους 17 μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία του βόρειου Ισραήλ. Η Αρχή Φύσης και Πάρκων της χώρας γνωστοποίησε σήμερα ότι κατά τη διαδικασία νεκροψίας, εντοπίστηκε υλικό, με βάση το πετρέλαιο, στο κουφάρι της φάλαινας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 


Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM