Το Ισραήλ αναζητά το πλοίο που ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα, εξαιτίας της οποίας μεγάλο τμήμα της μεσογειακής ακτογραμμής της χώρας γέμισε από πίσσα.

 

Αξιωματούχοι της χώρας μιλούν για ένα πλήγμα για το περιβάλλον, ενώ εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν οι ακτές. Σήμερα, χιλιάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αφαιρέσουν όγκους πίσσας από τις παραλίες.

 

Ο στρατός κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις προσπάθειες. Στο μεταξύ, οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν τις πληγείσες περιοχές, μέχρι νεωτέρας.

 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφή, ενώ ως απόδειξη αυτού ανάρτησαν φωτογραφίες χελωνών που είχαν καλυφθεί από πίσσα.

 

Γέμισαν πίσσα οι ακτές του Ισραήλ, από πετρελαιοκηλίδα- Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν
Πηγή φωτό Facebook

 

Γέμισαν πίσσα οι ακτές του Ισραήλ, από πετρελαιοκηλίδα- Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν
Πηγή φωτό Facebook

 

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, εξαιτίας της οποίας δεν ήταν εύκολο να γίνει ορατή η πίσσα που πλησίαζε τις ακτές, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη θάλασσα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

 

Τώρα, μαζί με ευρωπαϊκές υπηρεσίες, το Ισραήλ αναζητά ως πιθανή πηγή του προβλήματος ένα πλοίο, που πέρασε σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τις ακτές. Δορυφορικές εικόνες όπως και ένα μοντέλο κίνησης των κυμάτων βοηθούν στην έρευνα.

 

Στο επίκεντρο είναι εννέα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή, δήλωσε η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας Γκίλα Γκάμλιελ. «Οι πιθανότητες είναι παραπάνω από καλές ότι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο πλοίο», δήλωσε στο Ynet TV.

 

Εάν εντοπίσει το πλοίο που ευθύνεται, το Ισραήλ μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η μία επιλογή θα ήταν να κάνει μήνυση απαιτώντας αποζημίωση, που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι για το οποίο ενδεχομένως να απαιτηθούν δεκάδες εκατομμύρια σεκέλ, σύμφωνα με την υπουργό.

 

Την περασμένη εβδομάδα, μια πτεροφάλαινα μήκους 17 μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία του βόρειου Ισραήλ. Η Αρχή Φύσης και Πάρκων της χώρας γνωστοποίησε σήμερα ότι κατά τη διαδικασία νεκροψίας, εντοπίστηκε υλικό, με βάση το πετρέλαιο, στο κουφάρι της φάλαινας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 


 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr