«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία

«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Place/Facebook
0

Φωνακλάδες και αυθάδεις: Παρά τη φήμη τους, όμως, οι πιγκουίνοι των Αντιπόδων Νήσων (yellow-eyed penguin) είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα ζώα τού είδους. 

Ο «αντικοινωνικός» αυτός πιγκουίνος ζει στη Νέα Ζηλανδία και στη γλώσσα των Μαορί αποκαλείται hoiho, δηλαδή φωνακλάς! 

«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Place/Facebook

Ο πληθυσμός, όμως, του μοναδικού αυτού μοναχικού είδους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με μόλις 3.000 άτομα να παραμένουν στην άγρια φύση. 

Τα θαλάσσια αυτά πτηνά αποδεκατίζονται από την πείνα, την υπερθέρμανση, τη ρύπανση των θαλασσών, τα τοξικά φύκια, τους τραυματισμούς και μια μυστηριώδη ασθένεια που αποκαλείται «red lung» και την οποία οι επιστήμονες ακόμη επιχειρούν να κατανοήσουν. 

«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Place/Facebook

Το καταφύγιο άγριας ζωής Penguin Place φιλοξενεί στο κέντρο διάσωσης και αποκατάστασής του εκατοντάδες πιγκουίνους τού είδους σε μια προσπάθεια να τους δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη ζωή. Οι επιστήμονες φιλοδοξούν πως, μέσω της φιλοξενίας, των θεραπειών, της ξεκούρασης και της καλής σίτισης, ο πληθυσμών των hoiho θα επανακάμψει. 
 

Μετά τη φροντίδα τους, οι υπεύθυνοι του κέντρου προσπαθούν να ενσωματώσουν ή και να επιστρέψουν τους ακριβοθώρητους πιγκουίνους στη φύση. 

Οι Πιγκουίνοι των Αντιπόδων Νήσων έχουν ύψος περίπου 65 εκατοστά και βάρος 5 κιλά. Ειδικοί προειδοποιούν πως το συγκεκριμένο είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση, αν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για την προστασία των οικοσυστημάτων τους.

Μάλιστα, πριν από περίπου δύο χρόνια, το είδος αυτό υπό εξαφάνιση ήταν ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού Bird of the Year στη Νέα Ζηλανδία.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM