«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία

«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Place/Facebook
0

Φωνακλάδες και αυθάδεις: Παρά τη φήμη τους, όμως, οι πιγκουίνοι των Αντιπόδων Νήσων (yellow-eyed penguin) είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα ζώα τού είδους. 

Ο «αντικοινωνικός» αυτός πιγκουίνος ζει στη Νέα Ζηλανδία και στη γλώσσα των Μαορί αποκαλείται hoiho, δηλαδή φωνακλάς! 

«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Place/Facebook

Ο πληθυσμός, όμως, του μοναδικού αυτού μοναχικού είδους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με μόλις 3.000 άτομα να παραμένουν στην άγρια φύση. 

Τα θαλάσσια αυτά πτηνά αποδεκατίζονται από την πείνα, την υπερθέρμανση, τη ρύπανση των θαλασσών, τα τοξικά φύκια, τους τραυματισμούς και μια μυστηριώδη ασθένεια που αποκαλείται «red lung» και την οποία οι επιστήμονες ακόμη επιχειρούν να κατανοήσουν. 

«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Place/Facebook

Το καταφύγιο άγριας ζωής Penguin Place φιλοξενεί στο κέντρο διάσωσης και αποκατάστασής του εκατοντάδες πιγκουίνους τού είδους σε μια προσπάθεια να τους δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη ζωή. Οι επιστήμονες φιλοδοξούν πως, μέσω της φιλοξενίας, των θεραπειών, της ξεκούρασης και της καλής σίτισης, ο πληθυσμών των hoiho θα επανακάμψει. 
 

Μετά τη φροντίδα τους, οι υπεύθυνοι του κέντρου προσπαθούν να ενσωματώσουν ή και να επιστρέψουν τους ακριβοθώρητους πιγκουίνους στη φύση. 

Οι Πιγκουίνοι των Αντιπόδων Νήσων έχουν ύψος περίπου 65 εκατοστά και βάρος 5 κιλά. Ειδικοί προειδοποιούν πως το συγκεκριμένο είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση, αν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για την προστασία των οικοσυστημάτων τους.

Μάλιστα, πριν από περίπου δύο χρόνια, το είδος αυτό υπό εξαφάνιση ήταν ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού Bird of the Year στη Νέα Ζηλανδία.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM