Επιστήμονες ίσως βρήκαν γιατί πολλά δελφίνια εξοκείλουν στις ακτές

Επιστήμονες ίσως βρήκαν γιατί πολλά δελφίνια εξοκείλουν στις ακτές Facebook Twitter
0

Αμερικανοί και άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πλάκες β-αμυλοειδούς- της τοξικής πρωτεΐνης, που αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι στους ανθρώπους της νόσου Αλτσχάιμερ- στον εγκέφαλο δελφινιών που είχαν εξοκείλει σε ακτές της Φλόριντα και της Μασαχουσέτης.

Η ανάλυση του εγκεφαλικού ιστού των θαλάσσιων θηλαστικών αποκάλυψε επίσης την παρουσία της τοξίνης ΒΜΑΑ, που παράγεται από κυανοβακτήρια.

Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες με πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η ΒΜΑΑ πυροδοτεί το σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο των ζώων.

Είναι οι ίδιες ανωμαλίες που συναντώνται και στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής το νευροπαθολόγο δρα Ντέιβιντ Ντέιβις του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι πλάκες τύπου Αλτσχάιμερ και η τοξίνη ήσαν οι αιτίες που τα δελφίνια βγήκαν στις ακτές.

«Βρήκαμε πλάκες βήτα-αμυλοειδούς και κατεστραμμένους νευρώνες στους εγκεφαλικούς ιστούς των δελφινιών που είχαν πεθάνει στις παραλίες», δήλωσε ο Ντέιβις.

«Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι η χρόνια έκθεση σε κυανοβακτήρια είναι δυνατό όντως να πυροδοτήσει Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους, αλλά προσωπικά δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσω», πρόσθεσε ο ωκεανογράφος Λάρι Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Μέχρι περαιτέρω έρευνες ξεκαθαρίσουν το ζήτημα, οι άνθρωποι καλά θα έκαναν να αποφεύγουν την έκθεση σε κυανοβακτήρια», δήλωσε ο εθνοβοτανολόγος Πολ Άλαν Κοξ του ερευνητικού κέντρου Brain Chemistry Labs.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM