Επιστήμονες εκπαίδευσαν αγελάδες να χρησιμοποιούν την τουαλέτα

Επιστήμονες εκπαίδευσαν αγελάδες να χρησιμοποιούν την τουαλέτα Facebook Twitter
PIxabay
0

Επιστήμονες απέδειξαν ότι οι αγελάδες μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα το ίδιο εύκολα με τα νήπια.

Δεν πρόκειται για αστείο. Επιστημονική ομάδα έκανε τις απαραίτητες δοκιμές και είδε ότι 11 στις 16 αγελάδες έμαθαν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, όταν έπρεπε.

Ακριβώς όπως μερικοί γονείς εκπαιδεύουν τα παιδιά τους, έτσι και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία λιχουδιά για να μάθουν στις αγελάδες να σπρώξουν μια πύλη και να ουρούν σε έναν ειδικό χώρο.

Χρειάστηκαν δε, μόνο 15 ημέρες για να εκπαιδεύσουν τις νεαρές αγελάδες, γεγονός που είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι ορισμένα παιδιά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο.

«Οι αγελάδες είναι το ίδιο καλές σε αυτό με τα παιδιά, ηλικίας 2 έως 4 ετών, ή τουλάχιστον μαθαίνουν το ίδιο γρήγορα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lindsay Matthews, επιστήμονας στον τομέα της συμπεριφοράς ζώων στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η οποία συνεργάστηκε με τους συναδέλφους της σε εργαστήριο έρευνας ζώων στη Γερμανία.

Αυτό που ξεκίνησε με μια αστεία ερώτηση σε ραδιοφωνική εκπομπή της Νέας Ζηλανδίας σχετικά με το ρεαλιστικό πρόβλημα των ζωικών αποβλήτων είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μια σοβαρή μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Current Biology.

Και δεν ήταν απλώς μια ακαδημαϊκή ερώτηση καθώς οι τεράστιες ποσότητες αποβλήτων από τα ούρα των ζώων είναι ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, είπε η Matthews.

Τα ούρα περιέχουν άζωτο και όταν αναμειγνύονται με περιττώματα μετατρέπονται σε αμμωνία, κάτι που αποτελεί περιβαλλοντικό ζήτημα σε συνδυασμό με την όξινη βροχή και άλλα προβλήματα, ανέφερε η Matthews.

Τα ούρα της αγελάδας μπορούν επίσης να μολύνουν το νερό με νιτρικά άλατα και να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικούς ρύπους από οξείδιο του αζώτου, όπως εξήγησε.

Το πρόβλημα εντείνεται καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οι αγελάδες ουρούν πολύ. Μια μόνο αγελάδα μπορεί να παράγει περίπου 30 λίτρα ούρα την ημέρα.

Το 2019, το οξείδιο του αζώτου κάλυπτε ποσοστό της τάξης του 7% όλων των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

«Δεν εκπλήσσομαι που μπορούν να εκπαιδεύσουν μοσχάρια για να ουρήσουν σε καθορισμένες τοποθεσίες, αλλά εκπλήσσομαι που κανείς δεν το έχει αποδείξει αυτό πριν», δήλωσε ο Brian Hare, επιστήμονας του Πανεπιστημίου Duke, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορεί αυτό να επεκταθεί», πρόσθεσε.

Εάν μπορούσε να γίνει αυτό, η εκπαίδευση των ζώων να πηγαίνουν στην τουαλέτα θα διευκόλυνε τη διαχείριση των αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, δήλωσε ο Donald Broom, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία.

Σε ό,τι αφορά στην έρευνα στο εργαστήριο στο Dummerstorf, στη Γερμανία, οι ερευνητές μιμήθηκαν την εκπαίδευση ενός μικρού παιδιού. Έβαλαν τις αγελάδες στο ειδικό στυλό, περίμεναν μέχρι να ουρήσουν και μετά τους έδιναν ένα γλυκό υγρό κυρίως από μελάσα.

Εάν οι αγελάδες ουρούσαν έξω από τον ειδικό στύλο, τον οποίο ονόμασαν «MooLoo» μετά την αρχική εκπαίδευση, τότε οι επιστήμονες τις ψέκαζαν με κρύο νερό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές άφησαν τις αγελάδες να περιπλανηθούν στις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Όταν εκείνες έπρεπε να ουρήσουν, 11 από αυτές έφτασαν στο σημείο, ούρησαν και κέρδισαν την λιχουδιά.

Οι αγελάδες εκπαιδεύτηκαν μόνο να ουρούν και όχι για να αφοδεύουν.

Τα ούρα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, τουλάχιστον στην Ευρώπη, είπε η Matthews. Αλλά προέβλεψε ότι θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν και αγελάδες να αφοδεύσουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος.

Ενώ τα σκυλιά, οι γάτες και τα άλογα μπορούν να εκπαιδευτούν για την τουαλέτα, δείχνονταν με τον δικό τους τρόπο την επιθυμία να πάνε σε ειδικούς χώρους, οι αγελάδες δεν το κάνουν, συμπλήρωσε η Matthews.

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την κτηνοτροφία, όμως, είναι το μεθάνιο που παγιδεύει τη θερμότητα που εκπέμπουν τα ζώα από τα αέρια του στομάχου τους.

Αλλά οι αγελάδες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να μην ρεύονται ή να μην αερίζονται, πρόσθεσε η Matthews. «Θα ανατιναχθούν» είπε.

Με πληροφορίες του AP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ