Επιβαρύνει το χριστουγεννιάτικο φαγητό το κλίμα; Γαλοπούλα από τις ΗΠΑ και «αμαρτωλό» ρύζι

Επιβαρύνει το χριστουγεννιάτικο φαγητό το κλίμα; Γαλοπούλα από τις ΗΠΑ και «αμαρτωλό» ρύζι Facebook Twitter
iStock
0

Ψάρι από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία, γαλοπούλα από τις ΗΠΑ, γεμιστή χήνα από τη Γερμανία: παντού όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα τα εδέσματα είναι εκλεκτά. Έχουν όμως θετικό αποτύπωμα σε σχέση με το περιβάλλον;


Τι κλιματικό αποτύπωμα είχαν όσα καταναλώθηκαν το περασμένο 24ωρο; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά πιάτα αν τα αξιολογούσαμε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

Σε μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Ερευνών (ifeu) της Χαϊδελβέργης επιστήμονες υπολόγισαν ανά κιλό το ενεργειακό αποτύπωμα τροφών μέχρι να φτάσουν στον αγοραστή σε σούπερ- μάρκετ. )Στις τιμές δεν έχουν υπολογιστεί τη μεταφορά των τροφίμων στο σπίτι και το μαγείρεμά τους.)


Φρέσκα τρόφιμα και της εποχής

Ας πάρουμε ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο φαγητό, όπως η χήνα με μπουλέττες από πατάτες και κόκκινο λάχανο. Όταν το κόκκινο λάχανο βρίσκεται σε βαζάκι, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αντιστοιχούν σε 700 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Όταν είναι φρέσκο, μειώνονται στα 200 γραμμάρια. Η σκόνη για τον πουρέ πατάτας αντιστοιχεί σε 900 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακος, στις φρέσκες πατάτες σαφώς λιγότερο με 200 γραμμάρια.

Το συμπέρασμα; Ο Γκίντο Ράινχαρντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου, επισημαίνει ότι «κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά η διαφορά ανάμεσα στα φρέσκα και στα επεξεργασμένα και πακεταρισμένα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Γι αυτό καλύτερα να αγοράζετε τρόφιμα εκτός συσκευασίας, που να έρχονται από την περιοχή και να είναι της εποχής».


Τα πουλερικά αφήνουν ενεργειακό αποτύπωμα ανάμεσα στα 5,5 μέχρι 6 κιλά CO2. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η ενεργειακή κατανάλωση από το ψήσιμο στο φούρνο. Εάν συμπεριληφθεί όμως το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Και τι γίνεται εάν αντικαταστήσουμε τη χήνα με βοδινό κρέας; Το ενεργειακό αποτύπωμα εκτοξεύεται στα ύψη και αγγίζει το αντίστοιχο σε 13,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο από ότι στα πουλερικά.


«Αμαρτωλό» και το ρύζι

Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης με αυτήν την ενέργεια θα μπορούσαμε να καλύψουμε με ένα αυτοκίνητο, που καταναλώνει 7 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα, μια διαδρομή γύρω στα 80 χιλιόμετρα. Στην Ακτή Ελεφαντοστού οι κάτοικοι τρώνε αυτές τις ημέρες κοτόπουλο με ρύζι και φασόλια. Το ενεργειακό αποτύπωμα του ρυζιού είναι γύρω στα 4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Κυρίως όταν βρίσκεται κάτω από το νερό εκλύει πολύ μεθάνιο.

Και το κοτόπουλο; «Όταν η εκτροφή του γίνεται κοντά στον καταναλωτή με υπολείμματα φαγητού το αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα είναι μικρότερο, από ότι αν τρέφονταν με τροφή που πρέπει να καλλιεργηθεί» λέει ο Γκίντο Ράιχαρντ. «Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται κανείς στην Ευρώπη ή την Αφρική. Γι αυτό θα πρέπει να πούμε ότι οι διαφορές σε ενεργειακό αποτύπωμα των πουλερικών είναι ανεπαίσθητες ανάμεσα σε ένα σούπερ-μάρκετ σε αφρικανική μεγαλούπολη και σε δυτικά σούπερ-μάρκετ».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM